Ekonomi Yunanistan'da hayat felç oldu

Yunanistan'da hayat felç oldu

Paylaş
Yunanistan'da hayat felç oldu

İflas noktasına gelen Yunanistan, Avrupa Birliği'nden kurtarılmayı beklerken, ülkedeki 850 bin memur greve gitti

850 BİN MEMUR GREVDE

Yunanistan’da borç batağından çıkış için hükümetin uygulamaya koyduğu kemer sıkma politikalarına, çalışanlar isyan etti. Memurlar Birliği dün 24 saatlik grev ilan etti. 850 bin memur işe gitmedi. Ülkede kara, deniz, hava ve demiryolu ulaşımı durdu. THY dahil, bütün havayollarının uçak seferleri iptal edildi. Okullar, vergi daireleri, müzeler kapalı kaldı, hastanelerde nöbetçi personel çalıştı. Yunan memurlar 24 Şubat’ta bu kez işçilerle birlikte 24 saatlik greve gidecekler.

ÜLKENİN KADER GÜNÜ

Dış borcunu çevirmek için 53 milyar euro tahvil satması gereken ancak bunda zorlanan Yunanistan, iflas noktasından çıkış için bugünkü Avrupa Birliği (AB) zirvesine umut bağlamış durumda. Olağanüstü nitelikteki zirvede, AB, birliğin kanayan yaraları Yunanistan, İspanya, Portekiz ve İrlanda’nın durumunu tartışacak. Bu ülkelerin durumu euro için de tehdit oluşturuyor. Zirvede Yunanistan’a borç garantisi ya da ikili mali yardım yoluyla destek sunma kararı alınacağı düşünülüyor.

CUMHURBAŞKANI DA MAAŞINI İSTEMİYOR

Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, hükümetin, başta başbakan ve bakanlar olmak üzere devlet memurlarına uygulayacağı kısıtlama önlemlerinde istisna oluşturmamasını istedi. Papulyas’ın, kendi maaşının azaltılması için, Başbakan Yorgo Papandreu’dan istekte bulunduğu ve Maliye Bakanlığı ile temasa geçtiği bildirildi. Yunan hükümetinin başbakan, bakanlar, milletvekilleri, kamu yöneticileri ve memurların maaşlarına getireceği kısıtlamanın, kamu personel ödemelerini yüzde 5 azaltacağı belirtiliyor.

DESTEĞİN KARŞILIĞI SİLAH MI?

Yunan basını, Yunanistan’ı iflastan kurtarma girişimine öncülük etmesi beklenen Almanya ve Fransa’nın, ülkeye “Seni destekleriz ama bizden savaş uçağı al” diye baskı yaptığını yazdı. Haberlerde, Yunanistan’ın geçen iki yılda, 60 yeni savaş uçağı almak için iki kez ihale açıp ertelediği hatırlatıldı. Bu ihalelere Almanya’nın Eurofighter, Fransa’nın da Rafale uçakları ile katıldığı belirtildi. İddiaya göre iki ülke, F-16 ve F-18’leri ile ihalenin diğer talibi olan Amerika’yı ekarte etmeyi hedefliyor.

SÖZLEŞMELİLER İŞİNDEN OLDU

Yunanistan’da hükümetin kemer sıkma politikaları, emeklilik yaşının 61’den 63’e çıkarılması, kamudaki yöneticilerin maaşlarının yarı yarıya kesilmesi, kamuya yeni personel alımının durdurulması gibi önlemleri kapsıyor. Ancak çalışanları en çok kızdıran gelişme, hükümetin, sözleşmeli çalıştıkları için onbinlerce kişinin işine kolaylıkla son vermesi oldu. Yunanistan’da 2008 sonunda 900 bin olan memur sayısı, sözleşmeleri yenilenmeyerek işinden olanlar sonrasında 850 bine düştü.

2

Haberin Devamı