Ekonomi Yunanistan'ı Türkiye ile yarışması batırdı!

Yunanistan'ı Türkiye ile yarışması batırdı!

Paylaş
Yunanistan'ı Türkiye ile yarışması batırdı!

Yunanistan'ı Türkiye ile yarışması batırdı!

Yunanistan’ın batma durumuna gelmesinde, Türkiye’ye karşı silahlanma yarışı ile diğer bazı faktörlerin etkili olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Ekonomistlere göre, Türkiye’ye karşı silahlanma bütçesi her yıl artış gösteren Yunanistan, Avrupa Birliği içinde en yüksek savunma bütçesine sahip ülke olarak gösteriliyor.

Yunanistan’ın silahlanmaya yıllık ortalama 14 milyar avroluk harcama yaptığına dikkati çekiliyor. Ekonomik kriz nedeniyle, Yunanistan, bu yıl
savunmaya 6,7 milyar avro ayırdı.

Yunan Hükümeti, bundan sonra, savunma harcamalarını kademeli olarak düşüreceğini de bildirdi. Yunanistan’ı batağa sürükleyen diğer dört unsur ise gereksiz harcamalardan oluşuyor.

Bunlardan birisi, erken emeklilik ve mükerrer ödemeler nedeniyle sosyal güvenlik sisteminin sürdürülemez bir durumda olması.

Diğer bir faktör, kamu ve özel sektörde yüksek prim ve maaşlar ile hediye sisteminin bütçe açıklarına neden olması.

Haberin Devamı

Olympic Havayollarında çalışan personel ve yakınlarının, dünyanın her ülkesine bedava uçuş imkanı tanınması. Son olarak da hükümet tarafından kurulan ve ne yaptığı belli olmayan kurullar, bütçe açıkları ve borçlanmaya neden oldu.

Bu kurullardan birisi de 1930’lu yıllarda kuruyan Kopais Gölünden sorumlu kurul olması örnek olarak gösteriliyor.

Öte yandan, Alman Merkez Bankası Başkanı Axel Weber, Bild Gazetesine yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın mevcut borcu ve ekonomik koşullarının, hesap edilemiyecek etkilere sebep olduğunu söyledi.

"YANI BAŞIMIZDA EKONOMİK BAKIMDAN ZAYIF BİR YUNANİSTAN İSTEMİYORUZ"

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, Yunanistan’da yaşanan ekonomik krizle ilgili olarak, "Biz yanı başımızda ekonomik bakımdan zayıf bir Yunanistan istemiyoruz" dedi.

Bakanlıktaki basın toplantısında Yunanistan’ın içinde bulunduğu ekonomik krize Türk Dışişleri Bakanlığının bakış açısının sorulması üzerine sözcü Özügergin, "Artık devir değişti en azından ekonomik bağlamda ülkeler arasındaki paravanlar kalktı. Komşuluk ilişkileri de buna bağlı olarak değişti. Komşunuzda çıkan yangın sizi daha yakından etkileyebiliyor" dedi.

Ekonomilerin artık iç içe çalıştığı bir döneme girildiğini kaydeden Özügergin, "Birlikte batacağız veya birlikte çıkacağız" diye konuştu.

Haberin Devamı

Bir gazetecinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Atina seyahati öncesinde, dün TBMM’de yapılan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi
hazırlık toplantısını hatırlatarak, "Bu toplantıda Türkiye’nin Yunanistan’a bir nakdi yardım paketi gündeme geldi mi?" sorusu üzerine, Özügergin böyle birşeyin gündeme gelmediğini söyledi.

Özügergin, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın uzun yıllar Türk ekonomisinin direksiyonunda oturarak, bankacılık ve finans sektörünün sağlıklı
bir yapıya kavuşturulmasında ve küresel ekonomik krizi komşu ülkelere göre daha hafif atlatmasında etkisi olduğunu belirterek, "(Ali Babacan’ın) tecrübelerimizi aktarması dahi önemli bir katkı olur. Dünkü toplantıda yardım konusu gündeme gelmedi" diye konuştu.

İki ülke ilişkilerinde 1-2 hafta içinde yeni bir sayfa açılacağını belirten Sözcü, dünkü toplantıda Yunanistan ile anlaşma metinlerinin neler
olabileceği konusunun gündeme geldiğini belirtti.

Özügergin, Başbakan Erdoğan’ın Atina ziyaretinden birkaç gün önce teknik ekiplerin Yunanistan’a giderek çalışmalarda bulunacağını, aynı şekilde Yunanistan tarafında da görüşmeler için hazırlıkların sürdürüldüğünü bildiklerini ifade etti.

Haberin Devamı