Ekonomi Yunanistan'ın gözü zirvede

Yunanistan'ın gözü zirvede

Paylaş
Yunanistan'ın gözü zirvede

Yunanistan'ın kaderi yarın belli olacak. Avrupa Birliği zirvesinde ülkenin durumu ve yapılacaklar konuşulacak

25 MART'A DENK GELDİ

Haberin Devamı

Yunanistan’da, yarın başlayacak Avrupa Birliği (AB) zirvesi için nefesler tutuldu. Söz konusu zirvenin Osmanlı’ya karşı 1821’deki bağımsızlık mücadelesinin başlangıç günü olan 25 Mart’a denk düşmesi, bayram kutlamalarını ikinci plana itti.

29 yıldır AB üyesi olan Yunanistan için en kritik zirve toplantısının sonuçları, ülkenin ekonomik kaderini önemli ölçüde etkileyecek. Cuma günü bitecek zirvenin başlamasına 24 saat kala başkent Atina’da şu senaryolar konuşuluyor:

KÖTÜ SENARYOLAR YAZILDI

İlki, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ağır basmasıyla Yunanistan’a yardımın görüşülmemesi ve sadece ‘siyasi desteğin’ tekrarlanması. İkincisi ise Yunanistan’ın borçlarını ödeyemeyecek durumda olduğunu ilan etmesi halinde sadece gönüllü AB ülkelerinin kredi açmalarına karar verilmesi. İkinci senaryonun olması halinde bile Yunanistan’a yardım gecikecek. Bu durumda IMF’ye başvuru gündeme gelecek. Yunanistan AB desteği olarak 30 milyar euro bekliyordu.

Haberin Devamı

ALMANYA'NIN ÜÇ ŞARTI VAR

Yunanistan’ın para istemediğini söyleyen Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkenin iflasın eşiğine gelmesi durumunda, yardımın sadece ‘son çare’ olarak görülebileceğini söyledi.

Bir Alman bürokrat Yunanistan’ın kurtarılmasına yeşil ışık yakmak için üç şartları olduğunu söyledi. Almanya, IMF’nin de operasyonda yer almasını, AB üyelerinin kamu açıklarını denetim altına almak için sert önlemler almasını ve bu konudaki hedeflere ulaşmak için yasal düzenlemeler yapılmasını istiyor.