Ekonomi Yunanistan'ın notu dünyanın en kötüsü

Yunanistan'ın notu dünyanın en kötüsü

Paylaş
Yunanistan'ın notu dünyanın en kötüsü

Uluslararası kredi değerlendirme kuruluşu Standart and Poor's (S&P), Yunanistan'ın kredi notunu 3 basamak birden indirdi. Komşunun notu Pakistan, Ekvator ve Jamaika gibi ülkelerin de altına düştü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s (S&P) Yunanistan’ın notunu üç basamak birden düşürerek B’den CCC’ye düşürdü. Bu not indirimiyle birlikte Yunanistan’ın kredi notu Ekvator, Jamaika ve Pakistan’ın altına düştü. İngiliz Guardian gazetesi not indiriminden sonra Yunanistan’ın dünyanın en düşük kredi notuna sahip ülkesi olduğunu yazdı.

Haberin Devamı

S&P’nin indirim kararı, Avrupa Merkez Bankası ve Almanya’nın ülkeyi kurtarma paketine ilişkin tartışmaların sürdüğü bir dönemde geldi.
S&P indirim kararına gerekçe olarak Yunanistan’daki siyasi durumu gösterirken, Yunanlıların büyük memnuniyetsizliği yüzünden istikrar programının uygulanamaması tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğunu belirtti. S&P’ye göre, Yunanistan’ın borçlarını yeniden yapılandırmaya gitmesi de mümkün.

SÖYLENTİ YÜZÜNDEN Mİ DÜŞTÜ?

Yunan Ekonomi Bakanlığı, S&P’nin Yunan hükümetinin ülkenin yükümlülüklerini yerine getirmesi için yaptıklarını görmezlikten geldiğini, buna karşı raporunu söylentilere dayandırdığını belirterek tepki gösterdi. 2 Haziran tarihinde önde gelen kredi kuruluşlarından Moody’s Yunanistan’ın yerel ve yabancı para cinsinden tahvil notlarını B1’den Caa1’e indirmiş, notların görünümü ‘durağan’ olarak belirlemişti. Moody’s, Yunanistan’ın temerrüde düşmesi olasılığını da yüzde 50 olarak gördüğünü vurgulamıştı. S&P, Mayıs ayında Yunanistan’ın BB- olan uzun vadeli kredi notunu iki kademe düşürerek B’ye çekmiş ve yakın zamanda ülkenin kredi notunun tekrar indirilebileceği uyarısında bulunmuştu.

Haberin Devamı