Cumartesi Postası Yunanistan'ın televizyon sektörü bu Türk'e emanet

Yunanistan'ın televizyon sektörü bu Türk'e emanet

Paylaş
Yunanistan'ın televizyon sektörü bu Türk'e emanet

Dizi, film ve programları dünyaya pazarlayan İzzet Pinto 'komşu'nun medya imparatoru oldu

Sayım Çınar

sayimc@superonline.com

Global Agency televizyon formatlarını, filmleri ve dizileri dünyaya satan bir şirket. İzzet Pinto da Global Agency’nin CEO’su. ‘Gelinim Olur musun?’ yarışmasını 23 ülkeye satarak dünya çapında adını duyuran İzzet Pinto, halen 26 adet TV formatı ve dizinin dünya temsilcisi. Bu başarı, İzzet Bey’e bir ilk’in kapısını açtı. Pinto, Yunanistan’ın en büyük kanalı olan Mega TV’nin tüm programlarının dünya temsilcisi oldu. Böylece bir yabancı kanalın temsilciliğini alan ilk Türk olarak tarihe geçti. İzzet Pinto şimdi de Yunan dizilerini ve programlarını dünyaya açma yolunda.

Yazar ajanıydınız. Kitap dünyasından dizi dünyasına geçişin öyküsünü anlatır mısınız?

7-8 yıl önce tekstil ve ayakkabı işiyle uğraşıyordum. Akrabam Stella Trevez ilk kitabını yazdı. Ayıp olmasın diye okudum. Kitabı o kadar beğendim ki “Seni dünyaya açacağım” dedim. Kitabın özetini aldım ve Amerika’ya kitap fuarına gittim. Kapı kapı gezdim. Kitabı Taiwanlı bir yayınevine sattım, ‘en çok satanlar’ listesinde 4 numaraya ulaştı. Sonra Tayland, İtalya, Brezilya olmak üzere birçok ülkeye sattım. İşi çok sevdim ve devam ettirmek istedim. Birkaç yazarın daha temsilciliğini aldım. Kuzenim o sıralarda “Gelinim Olur musun”u dünyaya satmamı önerdi. Format yazarı ile tanıştım, televizyon sektörüne geçiş yaptım. Gelin-kaynana projesini 23 ülkeye sattım. Ardından, Türk dizilerini dünyaya açmaya karar verdim. ‘Binbir Gece’yi birçok ülkeye sattım. Şu anda da Türk sinemasını dünyaya açıyorum.

Yunanistan’ın en büyük kanalı Mega TV’nin tüm programlarının dünya temsilcisi oldunuz. Bu kanalla nasıl çalışmalar yapıyorsunuz?

Mega TV, 22 yıllık bir kanal ve Yunanistan’ın ilk özel televizyonu. 5 ay önce kanalın dünya temsilcisi olduk. Son 10 yılda yayınladıkları tüm dizileri dünyaya satıyoruz. Kültür benzerliklerimiz sayesinde bu dizilerin Balkanlar’da büyük ilgi göreceğini düşünüyorum.

Bu anlaşma Türk-Yunan ilişkilerini de olumlu etkiliyordur herhalde.

Eskiden Yunanistan’a Türk projesi satmak mümkün değildi. Türkiye’de de Yunan projesi satılabileceğini kimse tahmin etmezdi ama devir değişti. ‘Binbir Gece’ geçen yaz Yunanistan’da her gün reyting rekoru kırdı. Türkiye’ye gelen Yunan turist sayısında ciddi artış oldu. Dizilerimizle Türkiye’nin imajı değişti. Artık herkes Türkiye’ye hayran.

“En iyi Türk filmi ‘Başka Dilde Aşk”

‘Gelinim Olur musun?’daki Semra Hanım karakterine batıda nasıl bakıyorlar?

Program, yayınlandığı her ülkede çok ses getirdi. Reality show’larda en önemlisi doğru yarışmacı seçimidir. Reyting yaratabilecek kişiler aranır. Her ülkede Semra Hanım gibi bir karakter bulabiliyoruz. Ortadoğu’da yüzlerce Semra Hanım var.

Sinemaseverleri kalbinden vurmayı başaran ‘Başka Dilde Aşk’a nasıl dahil oldunuz?

Mert Fırat’ı Hülya Avşar’ın programına konuk olduğunda izledim. Filmin tanıtımını yapıyordu. Bir gün sonra filmi izledim, çıktığımda heyecandan yerimde duramıyordum. “Bu filmi 50 ülkeye satmalıyım” dedim. Ortak tanıdığımızı buldum, tanıştım, bir hafta sonra filmin satışına başladım. Şu an satışlar çok iyi. Benim için en iyi Türk filmi ‘Başka Dilde Aşk’tır. Filmin ekibine o kadar güveniyorum ki, yeni yapımları ‘Atlı Karınca’nın da ortak yapımcısı oldum. Mart ayında herkesi filmimizi seyretmeye davet ediyorum.

Sizde en iyi aşk filmi hangisi?

‘Notebook’. Türkiye’de ‘Not Defteri’ adıyla yayınlandı. Hayatımda izlediğim en iyi aşk filmidir. Daha iyisinin çıkabileceğini zannetmiyorum. Aklıma gelen bir diğer film de ‘Benjamin Button’ın Tuhaf Hikayesi’. Tam bir aşk filmi değil belki ama aşkı farklı bir şekilde anlatan bir yapımdı. ‘Milyoner’ ile aynı yıl vizyona girmeseydi bence çoğu Oscar’ı bu film toplardı.

“Balkanlar’da Halit Ergenç, Ortadoğu’da Kıvanç Tatlıtuğ”

Temsilcisi olduğunuz yerli dizilerden en çok hangisine ilgi gösteriliyor?

‘1001 Gece’ yayınlandığı her ülkede zirveye yerleşiyor. ‘Aşk-ı Memnu’nun senaryo haklarını temsil ediyorum. İtalya’da Berlusconi’nin kanalı ile anlaştık. Henüz çekim tarihi belli olmadı ama dört gözle İtalyan versiyonunu bekliyoruz. ‘Aşk-ı Memnu’nun senaryo haklarına Güney Amerika’dan bile ilgi var. Brezilya’ya bile dizi ihraç edebileceğiz.

Batıda hangi oyuncularımıza “Jön” diyorlar?

Ortadoğu’da Kıvanç Tatlıtuğ bir numara. Milyonlarca hayranı var. Balkanlar’da ise Halit Ergenç. Hiçbir Hollywood starı bu kadar beğenilmiyordur herhalde. Kıvanç bence çok iyi bir oyuncu ama doğru projede yer alması önemli. Yanlış bir dizide yer almak, oyuncunun geçmişteki başarısını da silebilir. Türkiye’deki en iyi kadın oyuncusu ise bence Beren Saat’tir. Dünyaya açılabileceğini düşünüyorum.

Yurt dışına sattığınız dizileri daha çok kimler izliyor?

40-55 yaş arası kadınlar çoğunlukta olduğunu söyleyebilirim. Ev kadınları. Zaten reklam sektörü için de bu grup çok önemli. Gençler daha çok yarışma programı izlemekten keyif alıyor.

Türk dizilerinin Yunanistan’daki başarısından sonra şimdi de Yunan dizilerini Türkiye ve tüm dünyaya açmak için çalışmalara başlamışsınız. Burada hangi Yunan dizilerini izleyeceğiz?

Evet, Türk televizyonlarında da Yunan dizilerinin yerli versiyonlarını izleyeceğiz. Senaryoya bağlı kalarak Türk oyuncularla bazı dizileri tekrar çekeceğiz. İlk projemizin orjinal adı ‘Secrets of Eden’. Türkiye’de hangi isimle yayınlanacağına henüz karar vermedik. Şu anda Yunanistan’da reyting rekoru kıran dizi ‘The Island- Ada’. İlk bölümü yüzde 70 reyting aldı. İngiliz yazar Victoria Hislop’un dünya çapında 4 milyon adet satan kitabından uyarlandı. Türkiye’de dublaj yapılarak yayınlanacak. Şu anda bir-iki kanal ile görüşme halindeyiz.

“Boşanmış 7 çifti birbirleriyle evlendireceğiz”

Prodüksiyon ile ilgileniyor musunuz?

Hindistan’ın en büyük produksiyon şirketi ile anlaşma imzaladık. Birçok ülkeye Hindistan’da prodüksiyon hizmeti veriyoruz. Bu sayede kanallar milyonlarca dolar tasarruf yapabilecek.

Bir ara müzik işine gireceğinizi duymuştum. Vaz mı geçtiniz?

Tarkan, İngilizce albümünü çıkardığında onu dünyaya açmaya karar vermiştim. Menajerini aradım, randevu aldım. İlk toplantıda prensip olarak anlaştık. İlk etapta Uzakdoğu’ya pazarlayacaktım. Ancak komisyon yüzdesinde anlaşamadık. Tarkan bir kez daha İngilizce albüm çıkarırsa kapım ona açık.

Yeni projeleriniz ne?

Şu anda dünyada çok ses getirecek bir formatı pazarlıyorum. ‘Eski eşim nikah şahidim’. 7 tane boşanmış çift aynı evde yaşayacak. Birbirleriyle evlenmelerini isteyeceğiz. Eski eşiyle değil elbette, başkasının eski eşiyle. 2011 yılında yayına girecek bu format çok ses getirecek!

En büyük hayaliniz?..

35’imden önce şirketimi halka açmak. Bu tarihe 3 yıl kaldı sadece ama başarabileceğime inanıyorum. İstemek bence yolun yarısı değil, yüzde 90’ı!

3

Haberin Devamı