Gündem Yürek yakan dram

Yürek yakan dram

Paylaş
Yürek yakan dram

16 yaşındaki Filiz kışın sigortasız çalıştırıldığı iş yerinde soba yakıyordu. Elindeki tiner tenekesinin patlamasıyla kızın vücudunun yüzde 85'i yandı. Filizfakirlikten yanık kremi alamıyor. Bu yüzden yaralarına margarin sürüyor

Bursa Osmangazi’de Filiz Erdeğer (16) aile bütçesine katkı için ablasıyla birlikte oto aksesuarı üreten bir atölyede çalışıyordu. Genç kız sigortasız çalıştırıldığı iş yerinde 450 lira maaş alıyordu.

Geçen aralık ayında Filiz Erdeğer’den sabahları atölyeye gittiğinde sobayı yakması istendi. Filiz bir gün sabah erkenden sobayı yakarken faciayı yaşadı. Genç kız, içinde ateş olduğu söylenmediği için sobayı tinerle yakmaya kalktı.

Filiz’in elindeki tiner tenekesi alev alıp patladı. Alevlerin vücudunu sardığı Filiz’i ablası su dökerek söndürdü. Vücudunun yüzde 85’i yanan Filiz’in yaşayacağına dair hiçbir umut yoktu.

Sabaha çıkmayacağı sanılan genç kız şans eseri yaşadı. Yoğun bakıma alınan Filiz bugüne kadar 10 ameliyat geçirdi. Ayak tabanlarından ve başından alınan deriler, vücudunun en çok yanan yerlerine nakledildi.

Filiz’in en az 6 operasyon daha geçirmesi ve estetik ameliyat olması gerekiyor. Ama fakir ailenin ameliyatların maliyetini karşılayacak gücü yok.

Filiz yardım bekliyor

Yanıkları nedeniyle güneşe çıkamayan, evde vantilatör karşısında serinlemeye çalışan Filiz anlattı: “Babam 50 lira gündelik ile haftada birkaç gün boyacılık yapıyor.

Annem ile ablam bana baktıkları için çalışamıyor.” Genç kız hayırseverlerden ameliyatlarının karşılanmasını isterken anne Cevriye Erdeğer şunları söyledi:

“Filiz yandığı zaman yeşil kart sayesinde hastaneye yatırıldı. Sonra iş yeri sahibi korkudan kızıma sigorta yaptırdı. Sigorta yapılınca yeşil kart iptal edildi.

Ama sigorta primleri ödenmediği için devlet tedavi masrafını üstlenmiyor. Kızım ortada kaldı. İş yeri sahibine ceza verilmemesi haksızlık.”

Gerilen yaralara yağ

Aile parasızlıktan yanık kremi alamıyor. Filiz bu yüzden kuruyan yaralarına margarin veya sıvı yağ sürüyor. Evde yanıkların verdiği harareti bastırmak için klima olması gerekiyor. Ama aile klima alamadığı için Filiz vantilatör ile yetiniyor. Zafer AKPINAR/AA