Gündem Yurtdışı yasaklılarına müjde gelebilir

Yurtdışı yasaklılarına müjde gelebilir

Paylaş
Yurtdışı yasaklılarına müjde gelebilir

Yeni Anayasa tasarısı geçerse, borçları nedeniyle yurtdışı çıkış yasağı bulunan 350 bin kişi için yasak sona erecek

Anayasa’da yapılması öngörülen değişiklik ile vergi ya da devlete olan diğer borçları nedeniyle yurt dışına çıkış yasağı konanlarla ilgili hüküm de kaldırılıyor. Yurt dışına çıkış yasağı sadece mahkemeler tarafından suç soruşturmasıyla ilgili olarak konulabilecek. Paketin Meclis'ten geçmesi halinde, sayıları 350 bini bulan borçluya konan yurtdışı çıkış yasağı da kalkacak.

Teklif ile "Vatandaşın yurtdışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hakim kararına bağlı olarak sınırlanabilir" hükmü getiriliyor. Bu durumda da özellikle vergi borçları nedeniyle yurtdışına çıkış yasağı getirilenlerin önü açılmış olacak.

Haberin Devamı

HAVAALANINDA TAKILIYOR

Vergi ve diğer borçlulara yurtdışı çıkış yasağı uygulaması, çok sayıda vatandaşı ilgilendiriyor. Son olarak sanatçı Leman Sam’ın orkestrasındaki müzisyenlerden Gökhan Şeşen de, vergi borcu nedeniyle yurt dışına çıkamamıştı. Gazeteci Fatih Altaylı’ya da bir tazminat davasından, 140 bin liralık borcu nedeniyle çıkış yasağı konulmuştu.

Vergi dairelerinin yanı sıra TMSF de yurt dışıyasağı koyuyor. Fon’a devredilen bankalarda tahsilatı hızlandırmak için TMSF yaklaşık 40 bin kişiye yasak koydu. TMSF’nin yasağı sadece borçlulara değil, aile fertlerine de koyması tartışma yaratmıştı. Ziraat Bankası’na borçlu çiftçilerden, Halk Bankası’na borçlu esnaf ve sanatkarlara kadar da bu yasak genişlemişti.

(Gazeteport)

Haberin Devamı