Ekonomi Yurtdışına çim satıyorlar

Yurtdışına çim satıyorlar

Paylaş
Yurtdışına çim satıyorlar

Edirne'nin İpsala ilçesinden, geçen yıl yurt dışına 200 bin metrekare çim ihraç edildiği bildirildi

Merkezi İstanbul'da bulunan ve İpsala'ya bağlı Kumdere köyünde üretim gerçekleştiren Turkcim'in İpsala Çiftlik Müdürü Serkan Bulanık, 2001 yılından itibaren İpsala'da çim üretimini sürdürdüklerini söyledi.

Toplam 2.500 dekar alanda çim ekimi yaptıklarını, bu alanın miktarını arz ve talebe göre değiştirdiklerini ifade eden Bulanık, yurt içinin yanı sıra yurt dışına da çim satışı yaptıklarını belirtti.

Geçen yıl 200 bin metrekaresi yurt dışına olmak üzere toplam 1 milyon 500 bin metrekare çim satışı gerçekleştirdiklerini anlatan Bulanık, “Yurt dışına ihraç edilen çimlerden 1 milyon 600 bin dolar gelir elde ettik. Özellikle Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Kuzey Irak ve Suriye'ye çim ihraç ediyoruz” dedi.

SÜPER LİG TAKIMLARININ STATLARININ ÇİMİ İPSALA'DAN

Bulanık, İstanbul'un kendileri için büyük bir pazar olduğunu vurguladı. Başta Ankara, İzmir, Kayseri ve Karadeniz bölgesindeki iller olmak üzere Türkiye'nin her köşesine çim satışı yaptıklarını vurgulayan Bulanık, şöyle devam etti:

“Çimin kullanıldığı tüm yerlere çim vermekteyiz. Futbol sahaları, golf sahaları, park, bahçeler... Türkiye Süper Lig ve 1. Lig takımlarından tutun da amatör küme takımlarına kadar bir çok kulübün sahasının çimlerini biz veriyoruz. Örneğin Sivas 4 Eylül Stadı, Ankara 19 Mayıs Stadı, Kayseri Kadir Has Stadı, Eskişehir Atatürk Stadı bunlar tamamen bizim çimlerle yapıldı. Bunların yanında bir çok Süper Lig ve 1. Lig takımının antrenman sahalarını yapıyoruz.

İşletmemizde ortalama 200 kişi çalışıyor. Turkcim firması olarak bulunduğumuz bölgede bir çok kişiye iş imkanı sağlıyoruz. Günde ortalama 8 bin ile 10 bin metrekare çim sevkıyatı yapıyoruz. 15 kamyonla sevkıyatımızı gerçekleştiriyoruz. Çimlerin satışı sonrasında da teknik destek veriyoruz.”

ÇİMİN DOĞAYA FAYDALARI

Çimin ekim ve hasat dönemleri hakkında da bilgi veren Bulanık, çimin doğaya faydalı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Normalde bitki foto sentez işlemini gerçekleştirdiği için otomatikman o bölgenin havasını temizlemektedir. Temizlediğinden dolayı çim karbondioksidi alıp, oksijen vermekte, buradaki yağış miktarı ile birlikte toprak verimliliği artmaktadır.

Ayrıca biz bu bölgeye gelmeden önce bu bölgedeki toprak erozyonu yaşanıyordu. Bizim ektiğimiz çimlerin kökleri vasıtasıyla toprak kayması erozyonu önlenmiş oldu. Ülkemizin çöl olmasını engellemek için her yer yeşillendirilmeli ve ağaçlandırılmalıdır.”

Haberin Devamı

A.A.