Eğitim - Kariyer Yurtlar yetersiz evler pahalı

Yurtlar yetersiz evler pahalı

Paylaş
Yurtlar yetersiz evler pahalı

Yurtlarda konaklayan öğrencilerin yüzde 64’ü yurtların hem akademik hem de kişisel gelişimleri için yetersiz olduğunu söylüyor. öğrenciler, ev kiralamak isterken ek maliyetin yanında özel şartlarla da karşılaşıyor

Sevim Büyüktaş Demir

Haberin Devamı

Üniversite adaylarının büyük bir kısmı üniversiteyi yaşadıkları şehrin dışında tercih ediyor. Ailelerinden uzakta, farklı bir şehirde üniversite okuyacak olan gençlerin en önemli sorunu konaklama oluyor. Univa Öğrenci Evi Kampüsleri ve Toplum Gönüllüleri Vakfı da (TOG) üniversite öğrencilerinin konaklamaya yönelik beklentilerini ortaya çıkaran bir araştırma yaptı.

Dört farklı şehirden beş üniversitenin öğrencileriyle yüz yüze anket ve odak grup görüşmesi yöntemiyle çalışma gerçekleştirildi. 18-26 yaşındaki öğrencilerin katıldığı araştırmada yaş, cinsiyet, geldiği şehir, üniversitede bulunma süresi ve bölümleri gibi özellikler dikkate alındı. Yapılan araştırmaya göre öğrencilerin konaklama konusundaki algı, şikâyet ve beklentileri ortaya çıkarıldı.

Haberin Devamı

Sosyalleşmekte problem yaşanıyor

Sakarya, Düzce, Kocaeli ve İstanbul’daki öğrencilerle yapılan araştırmaya göre, erkek öğrenciler çoğunlukla devlet veya özel yurtlara ya hiç gitmeden ya da bir süre kaldıktan sonra kendi evlerine çıkıyor. Kız öğrenciler ise daha çok devlet yurtlarını tercih ederken okudukları üniversite yaşadıkları şehirde ise ailelerinin yanında kalıyor. Öğrencilerin konaklama seçimlerini etkileyen en önemli faktörlerin başında maliyet geliyor. Maliyeti sırasıyla konum, konaklama koşulları, sosyalleşme olanakları ve güvenlik takip ediyor.

Üniversiteli gençlerin yüzde 70’inden fazlası sosyalleşecek alanların azlığından şikâyet ediyor. Gençler, yurtlarda sürekli hizmet verecek sosyal alanlar oluşturulmasını talep ediyor. Yurtlarda konaklayan öğrencilerin yüzde 64’ü yurtların hem akademik hem de kişisel gelişimleri için yetersiz olduğunu söylüyor. Öğrencilerin yüzde 43’ü vegan ya da vejetaryen yemek seçeneklerinin bulunmadığından yakınıyor. Isınma ise yüzde 76’lık bir oranla öğrencilerin en memnun kaldığı konu olarak öne çıkıyor.

ÖĞRENCİLERE KISITLAMA VAR

Araştırma, öğrencilerin ev tutmak istediklerinde çeşitli zorluklar ve ön yargılarla karşılaştıklarını gözler önüne serdi. Gençlerin yüzde 72’si, ev sahiplerinin öğrencilerden ailelere göre daha yüksek bir kira talep ettiğini söylüyor. öğrenciler ev kiralarken ek maliyetin yanında özel şartlarla da karşılaşıyor. evin ya da eşyaların zarar görmemesi, evcil hayvan besleme, arkadaş misafir etme ve gürültü gibi konularda öğrencilere kısıtlamalar getiriliyor. ayrıca öğrencilerin yüzde 85 gibi önemli bir kısmı, üniversitelerin bulunduğu şehirlerdeki yerel halkın kendilerini ekonomik bir kaynak olarak gördüğünü düşünüyor.

Haberin Devamı

REKTÖRDEN UYARI: KİRA YÜKSEKLİĞİ ÖĞRENCİLERİ SUÇA İTİYOR

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, kira fiyatlarının yüksek olması nedeniyle öğrencilerin ekonomik açıdan zorluk yaşadığını söyledi. Parasız kalan çocuğun, başka yollara başvurduğunu belirten Prof. Dr. Çiçek, “Parasızlık uyuşturucu gibi suçları tetikleyen unsur olarak karşımıza çıkıyor. Bu konuda yerel yönetimlerin de desteğine ihtiyacımız var. Gençlerimizin kötü yollara başvurmaması için Muğla’nın daha temiz, örnek bir kent olması için üniversite, halk ve yerel yönetimin birbirine entegre olması gerekiyor” dedi. MSKÜ’nün bulunduğu Kötekli Mahallesi’nde 1+1 daireler ortama 1000 lira, 2+1 ve 3+1 daireler ise bin 500 ile 2 bin lira arasında değişen fiyatlarla kiraya veriliyor.

Haberin Devamı