Siyaset "Yürütme'nin Yasama'ya müdahalesi tutanaklarda
Paylaş
"Yürütme'nin Yasama'ya müdahalesi tutanaklarda

"Yürütme'nin Yasama'ya müdahalesi tutanaklarda

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu’nun odasına girerek oturumu yönetme tarzı konusunda çıkışması ve bunun ardından Mumcu’nun "Bana talimat vermeye kalkıştı" açıklaması Meclis tutanaklarına yansıdı.

Haberin Devamı

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ile AKP Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı’nın konuşmalarının ardından çıkan tartışmalar üzerine oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu oturuma 10 dakika ara verdi. 40 dakika sonra oturumu açan Mumcu, "Başbakan Yardımcısı Sayın Arınç makam odasına gelip, nasıl yöneteceğim konusunda bana talimat vermeye kalkıştı. Bunu şiddetle kınıyorum" dedi.

İşte Genel Kurul'da tansiyonun yükseldiği o dakikalar tutanaklara şöyle yansıdı:

TBMM BAŞKANVEKİLİ GÜLDAL MUMCU: - Sayın milletvekilleri, sizlerle bir konuyu paylaşmak istiyorum. Biliyorsunuz -hâlâ da uygulanıyor zannediyorum- ülkemiz yasama, yürütme ve yargı bağımsızlığına dayanılarak yürütülüyor. Şu anda yasamayı temsilen burada bulunuyorum. Ama yürütmenin yasamaya baskı yapma hakkı hiçbir zaman yoktur. (AK PARTİ sıralarından "Nereden çıktı?" sesleri, CHP sıralarından alkışlar) Ama demin, Bakanlar Kurulu üyesi bir Bakan, Başbakan Yardımcısı Sayın Arınç makam odasına gelip, nasıl yöneteceğim konusunda bana talimat vermeye kalkıştı. Bunu şiddetle kınıyorum. (CHP sıralarından alkışlar) Bu, son zamanlarda uygulanmaya konulan, uygulana gelmeye başlayan yürütmenin yasama üstündeki bir baskısının ikinci bir tezahürüdür, bunu şiddetle kınıyorum! (CHP sıralarından alkışlar)

Haberin Devamı

RECEP KORAL (AKP-İstanbul) : Ne alakası var Sayın Başkan? (AK PARTİ sıralarından gürültüler)

ATİLA EMEK (CHP-Antalya) : Sus!

BAŞKANVEKİLİ GÜLDAL MUMCU: Eğer var ise?
Sakin olunuz lütfen.
Eğer var ise yönetimle ilgili bir tartışmanız, İç Tüzük gayet açıktır, usul tartışması açarsınız.

SERACETTİN KARAYAĞIZ (AKP-Muş): Hakaret ediyor müdahale etmiyorsun.

TAYFUR SÜNER (CHP-Antalya): Saygısızlık yapma!

BAŞKANVEKİLİ GÜLDAL MUMCU: Usul tartışması açılır.
Şimdi de, alınmış olan Danışma Kurulu nedeniyle, bitimine kadar alındığı için çalışmamıza kaldığımız yerden devam ediyorum.

"O GİTSİN TARİKAT ŞEYHLERİNİN ELİNİ ÖPSÜN"

OKTAY VURAL (MHP-İzmir) : Sayın Başkan, biz de Milliyetçi Hareket Partisi Grubu olarak Meclis Başkanlığına, Meclisin hükmü şahsiyetine yönelik bu girişimi protesto ediyoruz ve bütün milletvekillerini ve grup başkan vekillerini davet ediyoruz, hep beraber, birlikte, bu yapılan muameleyi kınayan bir bildiriye hep beraber, birlikte de imza atmayı da huzurlarınızda teklif ediyorum. (MHP ve CHP sıralarından alkışlar)

Haberin Devamı

BAŞKANVEKİLİ GÜLDAL MUMCU: Son konuşmacı olarak...

KAMER GENÇ (Tunceli) : Sayın Başkan, o, Meclis yönetmesini bilmez. Onun hakkı yoktur. O gitsin tarikat şeyhlerinin elini öpsün.

BAŞKANVEKİLİ GÜLDAL MUMCU : Bunu bilginize sunuyorum ve şiddetle kınıyorum! (AK PARTİ sıralarından gürültüler)

K. KEMAL ANADOL (CHP-İzmir) : Sayın Başkan, bu yaptığınız açıklamayla ilgili çok önemli ve Türkiye Büyük Millet Meclisi tarihinde görülmemiş bir olay var. Üç dakikayı geçmemek üzere söz istiyorum ve Sayın Oktay Vural’ın önerisine katılıyorum. Bu kınanmadığı sürece bu Meclisin oturumları sağlıklı, yasal, İç Tüzük’e uygun olamaz. Ya bu olay kınanacak veya oturumlar...

AHMET YENİ (AKP-Samsun) : Sayın Başkan, devam edin, dolduruşa gelmeyin.

Haberin Devamı

BAŞKANVEKİLİ GÜLDAL MUMCU : Sayın milletvekilleri, son konuşmacı, Barış ve Demokrasi Partisi Grubu adına Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır.
Buyurunuz. (BDP sıralarından alkışlar)

BDP GRUBU ADINA SEVAHİR BAYINDIR (Şırnak) : Biz de, bir kadın vekillik yaparken bu muameleye tabi tutulması, artı, eğer yürütmenin yargı üzerinde bir baskısı varsa bunun öz eleştirisi verilmelidir. Ben de buna davet ediyorum. Akşamın ilerleyen bu saatinde kimsenin kimseyi bu koşullara mağdur etmeye, mahkûm etmeye hakkı yoktur diyorum.

RECEP KORAL (AKP-İstanbul) : Sayın Başbakana laf atma var ama.

SEVAHİR BAYINDIR Bir erkek olduğu zaman gücünüz yetmez ama kadınlar karşısında çabuk ahkâm kesiliyorsanız bunun da hesabı verilmelidir. Cinsiyetçi bir yaklaşımdır.
Türkiye’de...

VEYSİ KAYNAK (AKP-Kahramanmaraş) - Ne alakası var?

SEVAHİR BAYINDIR - Dinleyin lütfen! Dinleyin!

Meclis'te yine yumruklar konuştu