Ekonomi Yüzde 35'e dava açılamıyor

Yüzde 35'e dava açılamıyor

Paylaş
Yüzde 35'e dava açılamıyor

Hükümet 2006'dan itibaren yıllık ücretin 40 bin liranın üzerindeki kısmı için Gelir Vergisi'ni yüzde 35'e çıkarmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi düzenlemeyi iptal etti

ANAYASA'YA AYKIRI ÇIKTI

Hükümet 2006’da Gelir Vergisi Kanunu’nda değişikliğe giderek, ücretli çalışanların vergiye konu yıllık ücretinin 40 bin liranın üzerinde olan kısmında Gelir Vergisi’ni yüzde 35’e yükseltmişti.

O tarihte 116 milletvekili, düzenlemenin vergi yükünün adaletli ve dengeli dağıtılması ilkesini zedelediği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Anayasa Mahkemesi başvuruyu görüşerek 8 Ocak tarihli kararla bu maddeyi iptal etti. Mahkeme, iptal kararının 8 Temmuz 2010’dan itibaren geçerli olacağını duyurdu.

BOŞUNA UMUTLANDILAR

Anayasa Mahkemesi’nin kararı üzerine yapılan bir haberde, çalışanların mahkemeye başvurarak vergi iadesi alabileceği yazılınca dün ortalık karıştı. Haberde, 40 bin liraya kadarki gelirler için vergi oranının yüzde 27 olduğu hatırlatılarak, gelirin 40 bin liranın üzerindeki kısmı için yüzde 8 (35-27) vergi iadesi alınabileceği belirtildi.

Yıllık ücreti 40 bin lirayı geçen yaklaşık 10 milyon çalışanı ilgilendiren haber büyük tartışma yarattı. Ancak uzmanlar, ‘maalesef’ haberin yanlış olduğunu açıkladı.

MAHKEMEYE GİDİLMEZ

Gazetemize gelen telefonlar üzerine, vergi ve sosyal güvenlik yazarımız Ekrem Sarısu konuya açıklık getirdi. Sarısu, Anayasa Mahkemesi’nin kararının geçmişe dönük dava konusu yapılamayacağını, yani 2006’dan bugüne kadar kesilen verginin mahkemeye götürülemeyeceğini belirtti.

‘Peki Anayasa Mahkemesi kararından sonra kesilen vergi için dava açılabilir mi?’ sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Mahkeme, yasayı 8 Temmuz’dan itibaren geçersiz kılıyor. Yani ocaktan temmuza kadarki vergi de mahkemeye götürülemez.”

ANCAK 8 TEMMUZ'DAN SONRA

Ekrem Sarısu, Anayasa Mankemesi’nin, yasanın iptalini 8 Temmuz 2010’dan itibaren geçerli kılarak, hükümete yeni bir yasa hazırlanması için zaman verdiğini, böylelikle yasal boşluk oluşmasının önüne geçtiğini belirtti.

Sarısu, “Hükümetin 8 Temmuz 2010’a kadar yeni bir yasal düzenleme yapması gerekir. Olur da bu yapılmazsa, bu tarihten sonra yüzde 35’lik vergi kesintisi yasal zeminini kaybedecektir. Ancak o zaman ve o tarihten ‘sonraki’ vergi kesintisi için konu mahkemeye götürülebilir.”

2

Haberin Devamı