Siyaset 'Yüzde 58 ile Anayasa olmaz'
Paylaş
'Yüzde 58 ile Anayasa olmaz'

Baykal: Yüzde 58'i aldılar, biz yokmuşuz gibi duygulara kendinizi kaptırmayın. O referandum yanlış okunmuştur

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal Giresun'dan karayoluyla geldiği Ordu'da partisinin il binasını ziyaret etti.

Burada yaptığı açıklamada CHP'nin Türkiye için önemini anlatan Baykal, "Yüzde 58'i aldılar, biz yokmuşuz gibi duygulara kendinizi kaptırmayın. O referandum yanlış okunmuştur. Böyle yüzde 58 ile Anayasa falan olmaz. Şeklen olur tabi ama bu Anayasa kardeşim. Memlekette yaşayan insanların tamamına yakınının sahipleneceği bir belge, Anayasa bu. Yüzde 90 olacak, 95 olacak, 98 olacak, hadi 87 olacak, hadi bilemedin 85 olacak" dedi.

Haberin Devamı

CHP Ordu İl Başkanı Bahattin Cörüt ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte parti binasında bir araya gelen Deniz Baykal, yaptığı konuşmasında CHP'nin Türkiye'nin en temel kurumu olduğunu söyledi. Türkiye'nin CHP'ye ihtiyacı olduğunu belirten Baykal, "CHP'nin değeri önemi fikriyatından, ilkelerinden kaynaklanır. Türkiye'nin o fikriyata ihtiyacı vardır. İktidarda ihtiyacı vardır. Eğer o fikriyat iktidarda değilse özellikle muhalefette ihtiyacı vardır" dedi.

'ETNİK VE MEZHEP AYRIMI YAPMADIK'

80 yıldır Türkiye'nin büyük yanlışlar yapmadan bugünlere geldiğinin altını çizen CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, "Etnik ve mezhepsel bir ayrımı reddederek yola çıktı kurucularımız, büyüklerimiz, Mustafa Kemal ve arkadaşları. Anadolu'da etnik kimliği, meshebi, inancı ne olursa olsun hiç olmazsa teorik olarak kabul ederek yola çıktılar. Bu yola girmeyenlerin ne hale geldiğini Ortadoğu'da görüyoruz. Diğer ülkelerde yaşananları görüyoruz. Bunun en sağlam güvencelerinden birisi biziz. Etnik ayrım yapmamak bu. Kardeşlik bu. Uluslaşma bu, ulusal kimliği korumak bu.

Elbette herkesin etnik kimliğine, mezhebine, inancına büyük saygımız var. Herkes onu özgürce yaşayacak. Bununla biz de iftihar edeceğiz, onlar da iftihar edecek. Kimsenin inancı diğerinden üstün değil. Herkesin kimliği onun şerefidir. Ona kimsenin hele devletin müdahale etme şansı yok. Bunlarla oynamaya başlarsa yanlış olur" diye konuştu. Türkiye'nin bugün ki duruma gelmesinde CHP'nin ilkelerinin ve Atatürk'ün ilkelerinin önemli olduğunu söyleyen Deniz Baykal, "O'na en çok karşı çıkanlar, en büyük tepki gösterenler dahi, O'nu en çok tahrip etmek isteyenler bile bugün O'nun karşısında saygı duruşu yapıyorlarsa, ısrarla biz bunun arkasında durduğumuz için bu böyle olmuştur. Bunu bozmayalım. Birlik bütünlük içinde olun" dedi.

Haberin Devamı

'BİZ YOKMUŞUZ GİBİ DUYGULARA KENDİNİZİ KAPTIRMAYIN'

12 Eylül Referandumu ve Anayasa Değişikliği konusunda da açıklamalar yapan CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, "Sakın ha bu referandum kötü oldu. Yüzde 58'i aldılar, biz yokmuşuz gibi duygulara kendinizi kaptırmayın. O referandum yanlış okunmuştur. Böyle yüzde 58 ile Anayasa falan olmaz. Şeklen olur tabi ama bu Anayasa kardeşim. Memlekette yaşayan insanların tamamına yakınının sahipleneceği bir belge, Anayasa bu. Yüzde 90 olacak, 95 olacak, 98 olacak, hadi 87 olacak, hadi bilemedin 85 olacak. Milleti bölüyorsun o zaman. Anayasa bölmez ki, Anayasa birleştirir. Anayasa birleştirmek için var. Bölmek için değil, ayrıştırmak için değil. Karpuz gibi ikiye ayıracaksın milleti, yarıya yakını karşı, yarıdan fazlası bunu istemiş.

Ne olacak bunu dayat kardeşim. Dayatmayla olmaz ki. Yapıldı. Yüzde 58'i alanlar nasıl alında hepimiz biliyoruz. Devletin bütün imkanları kullanılmış, yeşil kartlardı, vaatlerdi, çıkar sağlanan konulardı. Dindi, mezhepti, yanlış istismarlardı. Haksız geçersiz vaatlerdi. Ne oldu 12 Eylül'den hesap sormaya mı başladık şimdi? Öyle yapacağız diye çıktılar değil mi? Soruldu mu hesap? Kadınların, çocukların, engellilerin, işçilerin konumunda bir ilerleme mi oldu? Hani birden çok sendikala katılabilecekti. Ya 1 tane sendikaya katıldı diye işten atıldı. Aldatmaca bir Anayasa olduğu görüldü. Yanlış bu işler" dedi.

Haberin Devamı

"YARINA ÇIKACAĞIMIZI BİLMİYORUZ"

Haberin Devamı

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, bir gazetecinin "Önümüzde seçim var, aday olacakmısınız" şeklindeki bir sorusuna gülümseyerek "Yarına çıkacağımızı bilmiyoruz" şeklinde cevap verdi. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 28 NATO üyesi ülkelerin füze kalkanı konusunda anlaşma konusundaki bir soruyu da yanıtlayan Baykal, "Onun ciddi şekilde muhaletefi ve kamuoyunu bilgilendirerek ele alınması lazım. Tek taraflı oldu bitti anlayışıyla bir yönlendirme çabası görüyorum. İşin iç yüzünün anlatılmasına, tartışılmasına ihtiyaç var. Halledilmemiş çok ciddi hassas konular var. Türkiye'de bir kamuoyu operasyonu götürülüyor o noktada. Herkes de teslim olmuş gibi gözüküyor. Ciddi anlamda kamuoyu ve muhalefetin bilgilendirilmesi lazım ama bu yapılmıyor" dedi.

Baykal, daha sonra Ordu Belediye Başkanı eski CHP'li, şimdi DSP'li olan Seyit Torun'u ziyaret ederek bir süre sohbet etti. Ordu Belediye Başkanlığı binanın girişinde Başkan Torun tarafından karşılanan Baykal, Torun'u "Özledik" diyerek kucakladı. Baykal Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun'la Mıdı Restaurant'ta öğle yemeği yedikten sonra Samsun'a gitmek için yola çıktı.

Haberin Devamı

Erol KÜÇÜKOĞLU/ ORDU,(DHA)