Dünya Yüzde yüz devrim

Yüzde yüz devrim

Paylaş
Yüzde yüz devrim

Dünya tıp tarihinde bir devrim yaşandı. İspanya'nın Barcelona şehrinde 5 yıl önce bir kazada adeta yüzü yok olan çiftçiye 24 saat süren bir ameliyat sonrası yüz nakli yapıldı

10 KEZ AMELİYAT OLDU

İspanya’da adı açıklanmayan 30’lu yaşlarında bir çiftçi, 5 yıl önce bir kaza sonucu silahla yüzünden vurulmuştu. Burnu ve çenesi de dahil yüzünün büyük kısmı patladığından ağzı ve burnunun olması gereken yerde büyük bir delik oluşmuştu.

Kazadan sonra nefes alma, yutma ve düzgün konuşma yetilerini kaybetmişti. Bu durumu düzeltmek için bugüne kadar yapılan 9 ameliyat başarısız geçmişti. Son ameliyatı Barcelona’daki Vall D’Hebron hastanesinde gerçekleştirildi.

BEDELİ AĞIR OLABİLİR

Toplam 30 cerrah, anestezi uzmanı ve hemşire tarafından gerçekleştirilen ameliyat 24 saat sürdü. Hasta ameliyatla yeni yüz kaslarına, deriye, buruna, dudaklara, çeneye, dişlere, damağa ve elmacık kemiklerine sahip oldu.

Birkaç hafta içinde ise konuşmaya, yemek yemeye, koku almaya başlayacak. Tek sorun vücudun yüz naklini reddetme riski. Bu nedenle hasta çok ağır ilaçlar almak zorunda kalacak. Alacağı ilaçların kanser ve diyabet gibi hastalıklara yol açmasından korkuluyor.

KÖPEK PARÇALADI

Yüzü bir köpek tarafından parçalanan 38 yaşındaki Fransız İsabelle Dinoire, Amiens kentinde ameliyat edilmişti. 2005 yılında yapılan ameliyatta İsabelle Dinoire’a, burun, dudak ve çene nakli yapılmıştı. Bu dünyadaki ilk yüz nakli ameliyatı olarak tarihe geçmişti.

2

Haberin Devamı