Dünya Yüzlerce yaralı Suriye'den Türkiye'ye getiriliyor

Yüzlerce yaralı Suriye'den Türkiye'ye getiriliyor

Paylaş
Yüzlerce yaralı Suriye'den Türkiye'ye getiriliyor

Türkiye-Suriye sınırında endişe hakim. Sınırın Türkiye tarafındaki bekleyişimiz sürüyor. Diğer taraftan gelen haberler ise endişe verici

Suriye'nin sınıra 20 kilometre mesafedeki Cisr eş Şuğur kasabasına operasyon başlattığı yönündeki haberlerin gelmesiyle bulunduğumuz noktada da alarm en üst seviyeye çıktı.

Haberin Devamı

Şu ana kadar Suriye'den gelenlerin sayısı 3 bin civarında. Operasyonla birlikte bu sayının da artması bekleniyor. Aralarında Başbakan Erdoğan'ın da bulunduğu yabancı yetkililer ve Suriye'den kaçarak Türkiye'ye gelenler, bugün için "kritik gün" tanımlaması yapıyordu.

KÖYLER DÜMDÜZ EDİLİYOR

Sınırın sıfır noktası, yani Güveççi köyündeyiz. Burada yaşayanlar çoğunun akrabası Suriye'de. O yüzden gelecek her haber merakla bekleniyor. Sınırı geçebilen birkaç kişinin anlattıkları köyde yüzlerin asılmasına neden oluyor.

Suriye ordusunun, Cisr eş Şuğur kasabasının etrafındaki köyleri bastığı, birçok kişiyi öldürdüğü ve ekinleri yaktığı söyleniyor.

Çıkış yollarının kapatıldığı söyleniyor. Bu nedenle sınırdan girişler beklendiği kadar yüksek değil.

Haberin Devamı

Sınırın bu tarafındaki köylüler diğer taraftaki akrabalarından haber almaya çalışıyor. Ancak Cisr eş Şuğur kasabasıyla ve etrafındaki köylerle iletişim kurmak mümkün değil.

Cep telefonları çekmiyor, sabit telefonlar çalışmıyor.

SURİYELİLER YARALILARINI TÜRKİYE'YE GETİRİYOR

Zar zor Güveççi'nin hemen karşısındaki Suriye köyü Hırbıtcoz'da oturan Mustafa isimli Suriyeli'ye ulaştım. Telefonda konuştuğum Mustafa, askerlerin tanklarla Cisr eş Şuğur kasabasının yakınındaki Sermini köyüne saldırdığını söyledi.

Köyde 400 yaralı var, ölü yok. Mustafa, yaklaşık 5 bin kişinin sınırın diğer tarafından beklediğini söylüyor. Mustafa, "Son 24 saatte 2 bin kişi Güveççi'den Türkiye'ye girdi" diyor. Sınıra getirilen yaralılar ambulanslarla taşınıyor.

Güveççi'ye geçmek için sınıra kadar gelen Mustafa'nın geçişine askerler izin vermedi. Türkçe bilmeyen Mustafa telefonu bize verdi. Ama sınırdaki askeri biz de ikna edemedik.

ÇADIRKENTİN KAPASİTESİ 8 BİN KİŞİ

Mustafa şimdi sınırda diğer binlerce kişiyle birlikte bekliyor.

Yayladağı'ndaki çadırkentin kapasitesinin 800 bin kişi olduğu açıklandı. Ancak sığınmacı sayısı bu rakamı aşarsa ne olacağı henüz net değil.

Dışişleri Bakanlığı'nda kurulan Suriye kriz masası ise gelişmeleri yakından izliyor.

(Hürriyet)