Özlem Denizmen Zaaflarına söz geçir
HABERİ PAYLAŞ

Zaaflarına söz geçir

Haberin Devamı

Çayda eriyen şeker sanki paralar, nereye gidiyor bilmiyorlar. Hal böyleyken birikim yapamıyor, endişe duyuyorlar. Kuaför dükkanı işleten, iki çocuklu Yükçü Ailesi’ne ayda 630 lira tasarruf ettirdik

Yükçü Ailesi’nin eline karı-koca beraber çalıştıkları kuaför dükkanından her ay 10 bin lira geçiyor. Dükkan ve ev giderleri bu ortak havuzdan karşılanıyor. Dolayısıyla iş ve ev giderleri birbirine karışıyor. ‘Günlük yaşıyoruz’ diyor Ufuk Yükçü.

SORUN


- Temel sorun birikim yapamamak. - Gelirlerinin yarısı borca gidiyor. - Günde 3 paket sigara içiyorlar. - İş ve ev bütçelerini ayırmıyorlar. - Çocukları için gelecek planı yapamıyorlar. - Günlük yaşıyorlar.

Yılda 206 milyar lirayı sigaraya harcıyoruz

Yükçü Ailesi’nin ortak zaafı SİGARA! Son 15 senede sigaraya 115 bin lira harcamışlar. Bunu onlara gösterdiğimde inanamadılar. Türkiye’de yılda sigaraya 206 milyar lira harcanıyor, bu da 2 koskoca Marmaray yaptırmaya bedel. Yılda 100 bin kişi sigara ile ilgili sağlık sorunları yüzünden hayatını kaybediyor. Kısaca sigarayla hem sağlığımız hem paramız kül oluyor.

[[HAFTAYA]]

Ayakkabı zaafı


Ufuk Bey’in bir diğer zaafı da ayakkabı ve ceket. “Görmeye dayanamıyorum, yapışıp almak istiyorum” diyor. Ufuk Bey’e bir ‘DUR!’ demeden önce aldım elime kalemi, bütçelerini yaptım.

Yemek yapan bütçe de yapar

Dikkatimi çekti, rakamları hep Ufuk Bey söylüyor, Zeynep Hanım onaylıyor. Nedenini sordum; “Ben hesap-kitap işleriyle ilgilenmiyorum, kazanıyorum, kocama veriyorum” dedi. Halbuki her yemek yapabilen kadın bütçe de yapabilir. Hayat ortaksa, bütçenin de ortak olması lazım.

Karı-koca farklı Zeynep Hanım İHTİYAÇ üzerine, Ufuk Bey İSTEK üzerine alışveriş yapıyor. Onlara harcama ve bütçe defteri verdim. Bundan sonra harcamalarını aylık olarak ‘İstek mi, ihtiyaç mı?” diye kalem kalem yazacaklar. Siz de giderlerinizi kontrol edebilmek için harcamalarınızı yazın.

Paraları tüttürenin geleceği duman


Küçük bir hesap yaptım, günde 3 paket sigara içen Yükçü Ailesi’nin sigaraya ayda 630 lira, senede 7560 lira harcadığını gördüm. Bu, 15 senede 115 bin lira demek. Peki bu parayı dumana vermeselerdi ne yapabilirlerdi? Dikkat! 707 adet çeyrek altın alabilir, 32 kez tatile çıkabilir ya da bir daire alabilirlerdi. Sigara ciğerlerimize olduğu kadar cüzdan sağlığına da zararlı. İşin en önemli kısmını hallettim: Onları sigarayı bırakmaya ikna ettim. Tabii Para Durumu Ekibi Yükçü Ailesi’ni takip edecek. Bakalım sözlerine sadık kalacaklar mı, hep birlikte göreceğiz.

BİRİKİM

Kolları sıvayın; bütçe, tasarruf, birikim yapın! Tüm Türkiye’ye sesleniyorum: Bütçe, tasarruf, birikim yapma dönemindeyiz. Kolları sıvayalım, kolayı değil, doğru olanı yapalım.

HAYALLERİ

* kendi dükkanlarını satın almak.
* Çocuklarına iyi bir gelecek vermek.

Küçük işletmelere tavsiye

* Esnafsanız, küçük işletmeyseniz ev bütçesi ile iş bütçesini ayırın. İşinizin nasıl gittiğini bu şekilde ölçebilirsiniz. * Nakit akışını iyi hesaplayın. * Acil Durum Fonu’nuz olsun. (Bir miktar para kenarda dursun ki acil bir şey olduğunda rahatça kullanın.)

İPUCU


Piyasanın verdiği maaş kadar ya da daha fazla kazanabilecekseniz kendi işinizi kurun. Sağlık her şeyin başı. Huzurun değeri de paha biçilmez. Beni arayın, yazın, birlikte para sorununuza çözüm bulalım. Sağlık, sevgi ve para ile kalın...

ÇÖZÜM/Hayallerine daha çok yaklaştılar

Ufuk Bey ve Zeynep Hanım sigara ile vedalaştılar. Böylece hayallerine daha çok yaklaştılar. İş ve ev bütçelerini ayırdılar. Nasıl birikim yapılır öğrendiler. Ufuk Bey ve Zeynep Hanım’a 2000’er lira maaş ayırdım. 4000 lira Yükçü Ailesi’nin ev bütçesi oldu. Kalan 6000 lirayı da iş bütçesi yaptık. Ufuk Bey’in dükkan alma hayali vardı. Hayalindeki dükkan için kredi notunu yükseltecek. Kredi notu, ev, dükkan, araba için kredi alırken bakılan temel kriterlerden biri. Siz siz olun, kredi notunuza dikkat edin. Birikim yapmanın en kolay yolu Bireysel Emeklilik. Birikimlerinizi Bireysel Emeklilik’de değerlendirin. Biriktirelim ki ülkemizin tasarrufu artsın, daha sürdürülebilir daha güçlü bir ekonomimiz olsun.

GÜNÜN SORUSU

2500 euro bİrİktİrdİm ne yapayım?

SORU
: 2500 euro biriktirdim ve bunun bir kısmını euro olarak kullanacağım. Ancak bir kısmı da birikim olsun diye alınmıştı. Euro bir anda düştü ve daha da düşücek deniyor. Tavsiyeniz nedir? AHMET CEVAP: Daha fazla euro alma. Elindekini tutabilirsin. Döviz bir yatırım aracı değil, birikim aracı olarak bir miktar paranı dövizde tutabilirsin. Davos’tayken orta dönemde doların dünya paraları karşısında artacağı konuşuluyordu. Ben al-sat tavsiyesi vermiyorum. Ama bundan sonrası için sana diyeceğim birikimini farklı araçlarda değerlendirip sepet yapman. Mevduat ya da katılım hesabına da koyabilirsin. Hem para kazanırsın, hem de “Hırsıza kaptırır mıyım?” diye uykuların kaçmaz. Bankada paran devlet güvencesinde.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder