Ekonomi Zam bekleyen emekliye bir parmak promosyon

Zam bekleyen emekliye bir parmak promosyon

Paylaş
Zam bekleyen emekliye bir parmak promosyon

Sosyal Güvenlik Kurumu, önümüzdeki hafta emeklilerin maaş dağıtımını yapan 26 bankanın genel müdürüyle yılda bir kere promosyon ödenmesi için masaya oturacak. Bankalar buna sıcak bakmıyor, miktarın ne olacağı belli değil

Onlar fark bekliyor

Haberin Devamı

Maaşları enflasyon karşısında eriyen emekliler fark beklerken, hükümet bankalardan ‘promosyon’ dağıtarak çare bulmaya çalışacak. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 26 bankanın genel müdürü ile önümüzdeki hafta yapacağı zirve ile emekli maaşlarına sağlanması beklenen promosyonlar konusu masaya yatırılacak. Ancak emeklilere promosyona bazı banka yöneticileri sıcak bakmıyor.

Yasa çıkarılabilir

Toplantının ardından bankalar ile SGK ortak zeminde buluşamazsa sadece çalışanları kapsayan Başbakanlık genelgesinin, emeklileri de kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Kamu bankalarının emekliye promosyon ödemesine sıcak baktığı belirtilirken, bazı bankaların şubelerinin az olması nedeniyle uygulamaya dahil olmak için başka bankalarla anlaşma yapacağı belirtildi.

Haberin Devamı

Bu 13’üncü maaş olmaz

SGK Başkanı Emin Zararsız, 9 milyon 250 bin emekliye az da olsa promosyonla maddi imkan sağlamayı planladıklarını belirtti. “13’üncü maaş şeklinde bir uygulama olmaz. Bankalarla bu konuyu tartıştık. Bankaların tamamı bu konuda bir yükün altına giremeyeceklerini, bilançolarının, gelir giderlerinin, mevduatlarının ve faiz oranlarının böyle bir yüke uygun olmadığını ifade etti” dedi.

75 milyar lira ödeniyor

Emekli maaş promosyonu, 75 milyar lira maaş alan 9 milyon 243 bin emekliyi ilgilendiriyor. Ancak her emeklinin aynı promosyonu alması mümkün değil. 1 milyon 804 bin memur emeklisinin aylık maaşı bin lirayı geçiyor. 5 milyon 331 bin SSK emeklisinin aylık geliri 720 lira. 2 milyon 108 bin Bağ-Kur emeklisinin aylık ortalama maaşı 610 lira. Ancak ödenecek promosyon miktarı belli değil.