Prof. Dr. Derin Kösebay Zamanında tedavi edilmezse...
HABERİ PAYLAŞ

Zamanında tedavi edilmezse...

Polikistik over yumurtalıklardaki hormon sentezinin ya da başka hormonların fonksiyonlarının bozulmasından kaynaklanıyor. Tek bir ilaçla düzelmesi mümkün değil. Tedaviyi aksatmamak çok önemli. Çünkü ilerleyen yıllarda tehlike yaratabiliyor

Polikistik over tedavi edilemez mi?

26 yaşındayım. 3 yıl önce kıllanma ve adet düzensizliği şikayetleriyle endokrinoloji bölümüne başvurdum. Polikistik over teşhisi kondu. 1 yıl ilaç tedavisi gördüm. Şikayetlerim azaldı ama ilaç kullanıyorum. Doktor “Bu hayatın sonuna kadar sürer. İlacı almazsan kanser riskin artar” diyor. Ne yapayım?

Haberin Devamı

CEVAP

[[HAFTAYA]]

Sevgili okuyucumuz, polikistik over tek bir ilaçla bir kere de düzeltilebilecek bir hastalık değil. Yumurtalıklardaki hormon sentezindeki bozukluk yanında başka hormonların fonksiyonunda da bozukluklar olabiliyor (Mesela insülin hormonunun çalışmasında -biliyorsunuz insülin hormonu kan şekerini ayarlayan çok önemli bir hormon). Polikistik over’de yumurtlama olmadığından progesteron hormon yapılamıyor. Eğer tedavi edilmezse 20-30 yıl rahim üzerinde sadece estrojen hormon etki yapacak ve belki rahim kanserini başlatabilecektir. Yapılan tedavi yumurtalık fonksiyonlarını kısmen düzeltmeye ve eksik olan hormonu yerine koymaya yöneliktir. İleride bebek yapmayı düşündüğünüzde size başka bir tedavi uygulanacak. Doğumdan sonra birçok kişide şikayetlerin en azından bir süre düzeldiğini biliyoruz. Burada size düşen doktor kontrollerini bırakmamak ve tavsiyelere aynen uymaktır.

Her ilişkide kan geliyor

Ben eşimle korunmasız ilişkiye giriyorum ve ilişkiden sonra eşimin vajinasından 4-5 damla kan geliyor. Sizce bunda bir sorunu var mıdır?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, ilişki sonrası kanama olması basit enfeksiyonlardan veya basit zedelenmelerden olabileceği gibi çok ciddi rahim ağzı ve rahim hastalıklarından da olabilir. Onun için bir kadın doğum hekimine en kısa zamanda gidip muayene olun.

Tek sefer yeterli mi?

Rahim ağzı kanserini önlemek için bir aşıdan bahsediliyor. Kızım 22 yaşında. Aşı için bir yaş aralığı var mı? Bir tek sefer aşı yaptırmak yeterli mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, rahim ağzı kanserinden korunmak için aşı çok önemli bir korunma yöntemi. Bunun yanında yıllık kontroller ve vajinal smear alınmasının da ihmal edilmemesi gerekiyor. Aşı 9 yaşından itibaren yapılabiliyor. 45 yaşına kadar yapılabileceği bildirilmektedir. Bence 30-35 yaşına kadar rahatlıkla yaptırabilirsiniz. Bu aşılar 3 kere yapılarak bağışıklık sağlıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder