Kültür - Sanat 'Zamansız Fotoğraflar' Pera'da
Paylaş
'Zamansız Fotoğraflar' Pera'da

Pera Müzesi, Türk fotoğrafının “mektepli” ilk kadın fotoğrafçısı Yıldız Moran 'ı sanatseverlerle buluşturuyor. ''Yıldız Moran, Zamansız Fotoğraflar'' sergisi 27 Kasım 2013 - 19 Ocak 2014 tarihleri arasında Pera Müzesi'nde sergilenecek

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, 27 Kasım 2013 - 19 Ocak 2014 tarihleri arasında, Türkiye’nin akademik eğitim almış ilk kadın fotoğrafçısı Yıldız Moran’ı (1932 - 1995), retrospektif nitelikli bir sergiyle konuk ediyor:

Haberin Devamı

“Yıldız Moran, Zamansız Fotoğraflar”. Sanatseverlerle bu kapsamda ilk kez Pera Müzesi’nde buluşan Yıldız Moran sergisinde, sanatçının ilk defa gün ışığına çıkacak fotoğrafları da yer alıyor. Edebiyatçı bir ailede yetişen, ünlü fotoğrafçı John Vickers’ın öğrencisi olan, Robert Kolej’in ardından İngiltere’de aldığı eğitimden sonra 22 yaşında Türkiye’ye dönen Yıldız Moran, dönemin fotoğrafçılarına göre genç yaşında edindiği tecrübesini, doğa, yaşam ve insan fotoğrafları ile birleştirmiş.

1953 yılında Cambridge Trinity College’da açtığı ilk kişisel sergisini İstanbul, Ankara, Londra ve Edinburgh sergileri izleyen, Anadolu’ya yaptığı gezilerle kalkınma dönemindeki Cumhuriyet Türkiyesi’nin değişik yüzünü kendine özgü bir yaklaşımla fotoğraflayan Moran, fotoğrafta yaptığı devrime karşın gizli kalmış bir sanatçı olarak nitelendiriliyor.

Haberin Devamı

Büyük bir tutkuyla başladığı fotoğraf kariyerini yaşamındaki bir başka tutku olan ünlü şair Özdemir Asaf’la evliliğinin ardından sonlandıran ancak kısa kariyerine önemli ve farklı yapıtlar sığdıran Yıldız Moran, ışığı büyük bir ustalıkla kullanarak elde ettiği teknik başarısının ötesinde; ruhunu, aklını, kalbini yani kendini de katarak görüntünün izini derinleştirebilmiş bir fotoğrafçıdır.

Dönemindeki pek çok fotoğrafçının aksine kendisiyle buluşabilmiş, kendi üslubunu oluşturabilmiş bir fotoğrafçı olan Yıldız Moran, 12 yıla sığdırdığı kariyerini neden bıraktığı merak uyandıran, bu kadar kısa zamanda, nasıl bu denli etkileyici ve zamansız görüntüleri çekebildiğini sorduran, hâlâ kapalı bir kutu ve bir sır perdesi olarak nitelenmektedir.

Yıldız Moran, fotoğrafla geçen 12 yıl, fotoğrafa başlangıcından bu yana geçen 60 yıl ve ölümünden sonra geçen 18 yıl sonra, Pera Müzesi’nde yer alan sergisinde; tutku ile başlayan, vazgeçme ile sonuçlanan öyküsüyle hiç bitmeyecek bir biçimde fotoğraf ve kültür dünyasındaki yerini yeniden alıyor.

“Yıldız Moran, Zamansız Fotoğraflar” sergisiyle Moran’ın özgün ve zamanının ötesine geçen üretimi ile tekrar tekrar keşfedilmeye değer sanat anlayışının sanat çevrelerinde geniş ilgi uyandırması bekleniyor.

Haberin Devamı