Tamer Heper Zarar ve kusur birlikte olmalı
HABERİ PAYLAŞ

Zarar ve kusur birlikte olmalı

Sitemizde binaların dış cephesi boyanmaya bizim bloktan başlandı. Ancak benim camlarım ve plastik doğramalarım ile balkonum boyadan etkilendi. Şikayet ettim, boyayı yapan firma bir eleman gönderdi ama eleman tinerle plastik doğramaları daha çok tahrip etti. Onu da beceremeyeceğini anlayınca yarım bırakıp gitti. Bu nedenle tazminat alabilir miyim? Maliyeti ne olur? M.Ç.

Okuyucum yapılan bir işte zarara uğramış. Bir kimseyi zarara uğratan kişi, bu zarara kusuru ile sebep olmuşsa bunu tazmin etmekle mükelleftir. Anlatılan, bir zarar doğmuştur bu tamam. Kusurun varlığını bu kadar uzaktan tespit mümkün değildir ama sanki kusur varmış gibi görünüyor. Şayet bu tahminim doğru ise boyayı yapan firmadan tazminat talep edebilecek. Bunun maliyeti nedir? Bu davayı kendisi takip edecek ise lehine hükmolunan tazminatın binde elli dördü kadar harç ve yaklaşık 300 TL bilirkişi ücreti ödeyecek. Şayet bir avukata işi havale edecek ise bu pazarlığa bağlı bir ödeme olacak, sabit bir bedel yok.

Haberin Devamı

Yasa uygulanmıyor

İstanbul’un çıldırtan trafiğinde sık sık tepesine mavi ışık koymuş araçların sıkıştırmasına ve tacizine uğrar olduk. Bu yasal mı? R.Y

Bunu ikiye ayırarak yanıtlayayım. Birincisi, sanki resmi araçmış süsü verip oraya buraya dalan, emniyet şeridini işgal eden araçlar. Bunlar suç işleyen sürücülerdir. Karayolları Trafik Kanunu’na göre araçlara olur olmaz ışık takılmaz. Bunlar zabıta tarafından söktürülür ayrıca para cezası verilir. Ancak bu araçları çevirip ışığını söken ve para cezası yazana rastlamadım. Tabii bunun ardından şu soru sorulur: Peki bu adamlardan bizi zabıta kurtaramıyorsa kim kurtaracak? İkincisi koruma altındaki araçlar ve bunlara eskortluk edenler. Evet bunların geçiş üstünlüğü vardır. Ancak geçiş üstünlüğünün kuralı da halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak kaydı ile kullanılır. Yani kilitlenmiş bir trafikte “herkes sağ tarafa yığılsın biz geliyoruz” demek yasal değildir. Bu vatandaşın canının ve malının tehlikeye atılmasıdır. Bu konuda saygıyla anılması gereken kişi eski cumhurbaşkanımız Sayın Ahmet Necdet Sezer’dir.

Haberin Devamı

Yasal değil

Ayrı parsellerdeki dükkanların birleştirilerek kullanılması yasal mıdır?

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre aynı anayapı içindeki bağımsız bölümlerin aradaki duvar kaldırılarak birleştirilmesi mümkündür. Yeterki bu birleştirme sırasında taşıyıcı unsurlara zarar gelmesin. Ancak birleştirilen iki bağımsız bölüm aynı anayapı içinde değilse sizin sorunuzda olduğu gibi bu serbest değildir. Bunun için dava açmak mümkündür. Dava açılmazsa bu uygulama sürer gider. Dava açıldığında eski hale getirilerek aranın kapatılmasına karar verilir

Sıradaki haber yükleniyor...
holder