Ekonomi Zehir saçan ürünler teşhir edilsin

Zehir saçan ürünler teşhir edilsin

Paylaş
Zehir saçan ürünler teşhir edilsin

Gıda ürünleriyle başlayan 'sağlığa zararlı markalar açıklansın' tartışması, sanayiye de yansıdı

Çin ve Tayvan malları

Haberin Devamı

Tarım Bakanlığı geçen ay gıda denetimi sonuçlarını açıklarken, kötü ürünlerin markalarını gizli tutmuştu. Bakanlık ‘Marka açıklamaya yetkili değilim’ dese de tüketici örgütleri, toplum sağlığı için bu teşhirin yapılması gerektiğini bildirmişti.

Aynı tartışma dün sanayi ürünlerine de sıçradı. Sanayi Bakanlığı, Çin ve Tayvan malı olan 77 ithal ürünü sağlığa zararlı bularak piyasadan topladığını duyurdu.

TSE damgası arayın

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, bu duyuru üzerine yaptığı açıklamada, “Söz konusu 77 ürün açıklanmalı” dedi. Sinan Aygün, bu ürünleri daha önce alan vatandaşların, bunları kullanmamaları gerektiğini bilme hakkı olduğunu belirtti.

Aygün ayrıca vatandaşlara, değeri fazla düşük gelen malları almamaları, bir ürün alırken TSE damgası olup olmadığına bakmaları konusunda uyarıda bulundu.

Haberin Devamı

Denetleme kaldırıldı

Sinan Aygün ayrıca, zehir saçan ithal ürün çeşidinin 77 değil 768 olduğunu öne sürerek şöyle dedi: “Avrupa Birliği’ne uyum için 2005’te 768 ithal üründe Türk Standartları Enstitüsü (TSE) denetimi kaldırıldı. Şimdi oyuncaktan şırıngaya, biberondan yemek tabağına yüz binlerce sağlıksız ürün Türkiye’ye giriyor. Bakanlığın toplattığı 77 ürün, bu ürünlerden oluşuyor. 691 üründe tehlike devam ediyor.”

Bu ürünlere TSE bakmıyor

Diş macunu, sabun, deterjan, kına, güneş gözlüğü, gözlük camları, elektrikli battaniye, kadın çorabı, laminant parke, PVC yer döşemesi, elastik yer döşemesi, seramik karo, cam, lavabo, rezervuar, hela taşı, sifon, pisuar, kurna, vana, musluk, batarya, duş teknesi, yağ keçeleri, conta, motosiklet, zincir, lastik, akü, antifriz, jant, cankurtaran kemeri, profil, fırın, radyatör, şofben, yangın söndürücü, dondurucu, klima, kereste, tuğla, kiremit, beton bordür taşı, tutkal, vernik, matkap ucu, inşaat boyası, plastik boru, kibrit, lamba, lamba duyu, fiş, priz, kablo, elektrik tesisatı borusu, termometre, iskambil kağıdı, radyo, televizyon, anten, MP3 çalar, tekstil ürünleri, pamuklu kadife kumaş, pamuk içeren dikiş-nakış ve dantel ipliği, pamuk içeren dokumalık iplik, penye kumaş, tekstilde kullanılan cırt bantlar, kilit, zarf, kart ve yazışma kağıtları, okul defteri, kağıt ve karton kutu, çelik kapı, ahşap iç kapı kasaları, oluklu mukavvalar.

Haberin Devamı