Gündem Zeka geriliği olan gence 10 yıl hapis

Zeka geriliği olan gence 10 yıl hapis

Paylaş
Zeka geriliği olan gence 10 yıl hapis

Adana'da 2008'de orman yangını çıkarttığı iddiasıyla yargılandığı davada 10 yıl hapse çarptırılan ve Adli Tıp Kurumu'nca 'zeka geriliği' raporu verilen 28 yaşındaki Hüseyin Turhan, Yargıtay'ın cezayı onamasının ardından cezaevine girdi

Mersin’in Tarsus İlçesi’nde oturan Hüseyin Turhan ailesiyle birlikte Adana’nın İmamoğlu İlçesi’nin Uluçınar Köyü’ne orman kesimine gitti. İddiaya göre, Turhan, 2 Temmuz 2008’de çadırda otururken istediği suyun verilmemesine kızarak ağaçları tutuşturdu. 30 hektarlık alanın yandığı yangınla ilgili Hüseyin Turhan hakkında dava açıldı. Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuksuz yargılanan Turhan hakkında Adana Ekrem Tok Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ile Adli Tıp Kurumu Başkanlığı 4’üncü İhtisas Kurulu’nda ’zeka geriliği’ tanısı konuldu.

Haberin Devamı

Kozan Ağır Ceza Mahkemesi, Turhan’ı 8 bin 320 lira para ve 10 yıl hapis cezasına çarptırdı. Temyiz edilen kararı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nce onandı. Kararın ardından bir süre Adana Dr. Ekrem Tok Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde tedavi gören Turhan, cezanın infazı için Mersin Cezaevi’ne oradan da Dinar Cezaevi’ne konuldu.

6 aydır cezaevinde bulunan Turhan’ın babasından boşanan annesi Durdane Aşık, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den oğlunu affetmesini istedi. Oğlunun yangını çıkartmadığını ancak kimseleri olmadığı için bunu kanıtlayamadıklarını ileri süren Durdane Aşık, "Yangın bizim bulunduğumuz noktadan 5-10 kilometre uzak bir noktada başladı.

Zihinsel engelli oğlum Hüseyin Turhan aldığı sakinleştirici hapların etkisiyle kaldığımız çadırda uyku halindeydi. Oğlum orman yakan kişi olarak gözaltına alınıp suçlanması sonucu 10 yıl hapis cezası aldı. Ama biz bunu kanıtlayamadık" dedi. Zihinsel engelli Hüseyin Turhan’ın özürlülüğü nedeniyle askere bile alınmadığını belirten Aşık, oğlunun özürlüler için uygulanan 1 günlük sembolik askerlik yaptığını da dile getirdi.

Haberin Devamı

’OĞLUMU AFFEDİN’

Bir engelli çocuğu daha olduğunu anlatan anne Aşık, "Ceza yetmediği gibi oğlumu Mersin’den kilometrelerce uzaklıktaki Dinar Cezaevi’ne gönderdiler. Nasıl ziyaret edeceğiz, imkanımız yok. Zihinsel engelli bir kişi cezaevinde ne yapar nasıl yaşar. Suiistimal edilmez mi? Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den oğlumu affetmesini istiyorum" diye konuştu.

Tolunay DUMAN/DHA