Spor 'Zekeriya Alp MHK Başkanlığını bırakabilir' iddiası

'Zekeriya Alp MHK Başkanlığını bırakabilir' iddiası

Paylaş
'Zekeriya Alp MHK Başkanlığını bırakabilir' iddiası

Yıldırım Demirören yönetimindeki Türkiye Futbol Federasyon'unda kurullara yapılan atamalarla ilgili tartışmalar büyüyor

Merkez Hakem Kurulu (MHK) başkanlığına atanan Zekeriya Alp’in hakem kökenli olmaması nedeniyle, bu görevi yerine getiremeyeceği iddia edildi. Eski hakemlerden Cem Papila , yaptığı açıklamalarla tehlikenin kapının önünde olduğuna işaret etti.
Cem Papila; Zekeriya Alp’in MHK başkanlığı için ehil olmadığını ve bu görevi yerine getirmesinin talimatlara aykırı olduğunu söyledi. Papila’nın sözleri şöyle:

"Hakemlik geçmişi yok. Benim çocukluğumda Zekeriya Alp’i Beşiktaş’ın önemli bir futbolcusu olarak bilirdik. İki sebepten dolayı sayın Zekeriya Alp bu görevi yapamaz;

1-2009 yılında UEFA Hakem Konvansiyonu’na Türkiye Futbol Federasyonu dahil oldu. UEFA Hakem Konvansiyonu’na dahil olduktan sonra özellikle Merkez Hakem Kurulu ve Gözlemci Kurulu oluşumunda hakem uzmanı olan insanların yer alması gerektiği açık ve net dille ifade ediliyor yazılı olarak. Bu nedenle hakem olması zorunlu.

2-Hakem eğitimi çok önemlidir. Hakem eğitimi verecek insanın her şeyden önce hakemlik konusunda ciddi bir geçmişe, kariyere ve ciddi bir tecrübeye sahip olması gerekir. Çünkü hakem camiası biraz farklıdır. Hakem camiası, karşısında eğitim veren insanların, kendilerini yöneten insanların o yoldan kaç kez geçtiğini bilmek ister. Bu nedenle her iyi açıdan da hakem olması zorunlu gözüküyor.

Haberin Devamı

KEMAL DİNÇER GÖZLEMCİLİK KISMINI BIRAKTI

Daha önce Temsilciler ve Gözlemciler Kurulu Kemal Dinçer’e bağlıydı. Konvansiyona aykırı olması sebebiyle Kemal Dinçer’den gözlemciler kısmını aldılar, temsilcileri bıraktılar. Eğer konvansiyona bağlı kalmayı düşünüyorsanız, UEFA ile başka bir anlaşma yapmadıysanız değişmesi gerekir. Tabii Türkiye Futbol Federasyonu’nun vereceği nihai karara bağlı.

Ufuk Özerten de hakemlik yapmamıştı ancak o dönemde Futbol Federasyonu konvansiyona bağlı değildi. 2009 yılında bu konvansiyona bağlandıktan sonra bu, ciddi bir problem olarak ortaya çıkıyor.

Federasyon birçok şeyi bilmiyor aslında. Keşke bunun farkında olsalar. Biraz aceleye gelmiş olabilir.

Ben hakem olsam Zekeriya Alp benim başkanım olsa şaşırırdım. Ufuk Özerten ile Zekeriya Alp arasında bir farklılık var. Ufuk Özerten hep hakem camiasına yakın bir insandı. Eski bir futbolcunun hakem kurulunun başına gelmesi ciddi bir sıkıntı. Türk hakemliğine en büyük zararı veren Oğuz Sarvan MHK’sidir. O MHK o kadar ciddi zararlar verdi ki bu camiaya... Dolayısıyla aynı kadronun geri gelmesi çok büyük bir dezavantaj."

TÜRKER ASLAN’IN YORUMU

Cem Papila’nın bu sözlerinin ardından yapılan araştırmada hakem kökenli olmayan birinin bırakın MHK başkanlığını hakemlik ile ilgili herhangi bir komitede görev alması söz konusu değil. Hakem işlerinden sorumlu birimlerden herhangi birinde de çalışması sakıncalı.
Tahkim Kurulu eski başkanlarından Türker Aslan da konuya hakim olduğunu ve hakemlik yapmamış bir ismin bu görevi yapamayacağını söyledi.

YÜKSEL OKÇUOĞLU NE DİYOR?

Zekeriya Alp’in başkan ilan edildiği MHK’de başkanvekili olan Yüksel Okçuoğlu ise "Bu atamaları TFF’nin talimatnamesine dayanarak yaptık. Orada bizim talimatnamemiz hakemlik yapmamış en az iki kişinin kurulda görev alabileceğini söylüyor. Yine de bir terslik varsa herhalde icabına bakılacaktır" diye konuştu.

ZEKERİYA ALP NE YAPACAK ?

Bu arada ABD’de olduğu öğrenilen Zekeriya Alp’in yarın İstanbul’a döneceği ve bu gelişmeler karşısında göreve başlamadan istifa etmesinin mümkün olabileceği belirtildi.

TFF’NİN YENİ YÖNETİMİNİN OLUŞTURDUĞU KURULLAR BİR GÜNDE İKİ KAOS YARATTI

Yıldırım Demirören başkanlığında yeniden oluşan kurullardan Tahkim Kurulu’nun başına getirilen Av. Engin Tuzcuoğlu’nun geçmişte UEFA, CAS; TFF ve Fenerbahçe’nin yaşadığı süreç ile ilgili geçmişte yaptığı açıklamalar ve Merkez Hakem Kurulu’nun başına getirilen Zekeriya Alp konusu şimdiden TFF’nin yeni yönetim kabinesinin başını fazlasıyla ağrıtacağa benziyor.

Uğur DEMIRKIRDI/İSTANBUL, (DHA)

Haberin Devamı