Yazgülü Aldoğan Zeytinyağımız iyi de bir de pazarını bulsak!
HABERİ PAYLAŞ

Zeytinyağımız iyi de bir de pazarını bulsak!

Haberin Devamı

Bu mevsimde Ayvalık çok güzel. Sessiz, sakin diye değil, zeytin hasadı yapıldığı için! Ayvalık Ticaret Odası ve Ayvalık Belediyesi bu yıl 13. sünü düzenledikleri “Ayvalık Zeytin Hasadı Şenliği’nde yine üreticilerle medyayı ve zeytinyağı sevenleri bir araya getirdiler. Hem tadım yaptık, hem de ne olacak bu zeytin yağının tanıtımını tartıştık. Kıskanmamak mümkün değil, İstanbul’un yarısı kadar toplam nüfusu olan komşu Yunanistan, New York Dünya Zeytinyağı Yarışması’nda 46 altın madalya toplamış, Türkiye’nin sadece iki gümüşü var! Dünyanın en iyi zeytinyağlarını da yapsanız kimsenin haberi yoksa neye yarar?

Biz zeytinyağlarının en iyisini yapıp sonra da kendimiz yiyoruz, oysa dışarı satmalıyız ama pazarı İspanya, Portekiz gibi ülkeler ele geçirmiş. Yıllardır hem üretiyor, hem satıyor. Hasada daveti firmalar paylaşmış. Beni davet eden Egemden markalı yağın üreticisi Yudum meğer 2008 yılında Suudi firması Safola tarafından satın alınmış. Genel Müdürü Azeri kökenli Houmer Balazadeh, “Avrupa ve ABD’de satmak çok zor, ama Ortadoğu’nun likit yağ lideri neden olmayalım?” sorusunu soruyor.

Zaten 3 yıl içinde Türkiye’de ihracat lideri olmuşlar. Egemden markası Türkiye için çok şık şişelerde gurme zeytinyağı olarak satılırken Ortadoğu’daki adı Afiyet anlamında Afiya. Kalitede lider olduk, diyen Balazadeh’in bir diğer hedefi de yoğun nüfusları yüzünden Çin ve Hindistan pazarı, onlara zeytinyağını ucuz verip bir alıştırsak, sonrasında vazgeçemezler diyor. Tabii bunun için teşvik şartını hatırlatıyor.

Zeytin Çekirdekleri

Hasat şenliklerinin hepimizin gönül bağlarını titreten sürprizi, yöre halkının çocuklarından oluşan Zeytin Çekirdekleri çocuk koro ve orkestrasının yaptığı küçük gösteri oldu. 34 mahalleden 1500 çocuğun Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri tarafından eğitildiği, yüzlerce enstrümanlarının gönüllüler tarafından sağlandığı koro fikri Gül Gürsoy’un ve Ayvalık Belediyesi’nin desteğiyle yürütülen çalışmalar yurt dışına açılmış. Çocuklar bu yıl Paris’e gidiyorlar!

Hasat iyi

Bu yıl zeytin hasadının iyi olacağı müjdesini de aldık. Henüz açıklanmadı ama en az 250 bin ton zeytinyağı elde edilmesi bekleniyor. Ürün ve üretim yüksek olduğuna göre fiyat düşürülmemeli, ihracat arttırılmalı, üretici beklediğini alamazsa, kayısıda olduğu gibi ağacını kesmemeli deniyor. Zeytinde 7 kez reddedilen yasanın meclise nasıl ve niye tekrar tekrar getirildiğini de merak ediyorlar doğrusu!

Coğrafi menşei

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençler; “Coğrafi işaretin öncüsü olduk, aldık. Kuzey Ege’de deniz, orman, zeytin, tabiat parkları var. Ayvalık’ın mimari yapısı da çok güzel, bunu koruyabilir ve devam ettirebilirsek UNEScO Kültürel Mirası’na büyük bir peyzaj alanı olarak kabul edilebiliriz.

UNESCO’nun ilk adımını aştık, geçici miras listesine alındık” diyor. Başkan, “Geçmişte zeytin alanlarında yazlık siteler yapıldı, çok büyük hata ettik. Tarım alanlarının hiçbirine bina yapmamalıyız, kimse baskı yapmasın, kimsenin baskısına da boyun eğmeyiz. Türkiye’de tarım bizim geleceğimiz. Biz sanayileşeceğiz derken tarımdan vazgeçemeyiz.

Küçük çiftçiyi desteklemeliyiz, köyler boşalmamalı. Tarıma verilen destek sadece yüzde bir arttırılsa sorun kalmıyor! Yeni şehir yasasıyla köy vasfını kaybedip mahalleye dönen yerlerin yeniden köy olması gerekiyor” derken de çok büyük bir sıkıntıya parmak basıyor.

En iyi lokantalar

Bu yılın bir sürprizi de 7 ayrı dalda halkın seçtiği lokantalara ödül verilmesi oldu. Doğrusu ben en iyi çorbacı ve Ayvalık tostu dalındaki birincileri denemeden gelmeyeceğim! Sonra İstanbul’da yine vicdan çorbasına dönerim!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder