Cumartesi Postası Zil sesleri yaklaşırken

Zil sesleri yaklaşırken

Paylaş
Zil sesleri yaklaşırken

Çocuk ya da genç odalarının özellikle çalışma alanlarında tasarımların formundan ziyade sağlık açısından uygunluğuna da bakılmalı

A. Mine Yaman-POSTA

Haberin Devamı

myaman@doganburda.com

Çalışma köşelerini doğru planlayın!

Çalışma eylemi özellikle çocuklarda daha da önemli bir hale gelmeye başlar. Çocuğunuzun çalışma alanını odasında bir köşe olarak planlamak yerine, kendi çalışma odanızda bir yer olarak da düşünebilirsiniz. Çünkü ebeveynleriyle karşılıklı çalışma alanına sahip çocuklar, daha yaratıcı ve hızlı düşünme becerisine sahip oluyorlar.

Masasını bol gün ışığı alacak bir yere yerleştirin. Renk uzmanları ve pedagoglar, ilkokul çağındaki çocukların çalışma ortamı için parlak renkleri, daha büyük çocuklar içinse yeşil ve mavi bazlı pastel tonları öneriyorlar. Kitaplık seçiminde ise öncelikle raf derinliklerinin, kitap veya ansiklopedilerin ölçülerine uygun olması gerekiyor. Kitaplığın raflarının çıkartılabilir olması temizlik açısından, yüksekliklerinin ayarlanabilir olması ergonomi açısından avantajlıdır. Gece çalışırken tavan aydınlatması yerine yumuşak ışık veren bir masa lambası en ideal çözümdür.

Haberin Devamı

Mobilya seçimine özen gösterin

Peki, çocuğunuzun odasının gerçekten sağlıklı olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz? Bir mekanın ‘sağlıklı’ diye nitelendirilmesi için öncelikle malzemesinden mimari planlamasına kadar inşaat aşamasında yapılan tüm seçimlerin sürdürülebilirlik ideallerine uygun olması gerekiyor. Yaşama alanlarında sürdürülebilir bir tasarımın üç temel koşulu ise geridönüşüm, düşük enerji ile üretim ve enerji kontrolü olarak biliniyor. Çünkü enerji tasarrufu ve iç mekanda doğru ısı kontrolü ile yalnız sağlıklı bir yaşama alanına değil, aynı zamanda sağlıklı bir çevreye de kavuşmuş oluyoruz.

Yaşadığımız alanların daha sağlıklı olmasının bir diğer önemli adımı ise toksin seviyesi düşük ya da toksik etkisi olmayan mobilyalar ve aksesuarlar kullanmak. Her ne malzemeyle üretilmiş olursa olsun her ürün havaya zararlı ya da zararsız bazı gazlar veya maddeler salgılıyor. Yangın geciktirici kimyasallar içeren ürünler ve yüksek seviyede formaldehit barındıran malzemeler evimizdeki düşmanlarımızdan bazıları.

Eğer çocuğunuzun odası enerji tasarrufu amacıyla çok iyi yalıtılmışsa toksinler kolaylıkla dışarı çıkamıyor. Bu da odadaki hava kalitesinin dışarıdakinden çok daha kötü olmasına neden olabiliyor. Dolayısıyla yaşama mekanlarına kimyasal içerikli ya da salgılayan ürünler alırken bir kez daha düşünmek gerekiyor. Özellikle de bu mekanda yere yetişkinlerden daha yakın yaşayan küçük çocuklar varsa... Eğer mutlaka sağlıksız malzeme kullanma zorunluluğu bulunuyorsa da bu malzemeleri evin atmosferinden ayırmak yaratılabilecek en sağlıklı çözümlerden biri. Örneğin mdf malzemeyi kesinlikle lamine kaplamayla ya da patine boya ile kullanmakta yarar var.

Haberin Devamı

Sağlıklı çalışma pozisyonları

Masa, koltuk ve bilgisayar düzeneğinin uygun olmaması, uzun süre çalışma, uzun süre aynı pozisyonda oturma, mouse ve klavye kullanırken tekrarlayan küçük el hareketlerinin yapılması birçok sağlık problemi oluşturan etkenlerdir. Boyun ve sırt ağrısı da bilgisayarla çalışan çocukların ya da gençlerin sık yaşadığı sorunlardır.

Bu sorunlardan kaçınmak için çalışırken uygun postürün korunması çok önemlidir: Omuzlar gevşek, el bilekleri düz, bel ve sırt sandalye sırtına dayanacak şekilde, ayaklar yere basmalı, üst kol ve dirsek vücuda yakın olmalı ve baş ile boyun dik olmalıdır. Monitörün göz hizasından çok uzakta, çok aşağıda veya çok yukarıda olması, çalışırken öne eğilme, boynu döndürme gibi hareketler sırt ve boyun ağrılarına yol açabilir. Monitöre uzaklık en az 50-60 cm (veya bir kol boyu) ve ekran tam karşıda olmalıdır.

Haberin Devamı