Ekonomi Ziraat'ten süt bedelleri karşılığında inek kredisi

Ziraat'ten süt bedelleri karşılığında inek kredisi

Paylaş
Ziraat'ten süt bedelleri karşılığında inek kredisi

Ziraat Bankası, süt sığırcılığını geliştirmek için 7 yıl vadeli kredi kullandıracak

DESTEKLER TEMİNAT OLACAK

Haberin Devamı

Ziraat Bankası, süt sığırcılığını geliştirmek amacıyla, üretilen süt bedellerini ve tarımsal destekleme ödemelerini teminat kabul ederek süt ineği alım kredisi verecek. Kredi, işletmelerin en az 10 başa çıkarılarak ölçek ekonomisine ulaştırılması amacıyla 7 yıl vadeli olacak. Kredi ilk aşamada 2 bin baş inek için Ankara’daki 200 işletmeye kullandırılacak. Sistemin daha sonra Türkiye geneline yaygınlaştırılması öngörülüyor.

ÇİFTÇİ EĞİTİM DE ALACAK

Kredi kullanacak çiftçilere, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde besicilik eğitimi verilecek. Böylece, hem süt üretiminde kalitenin yükseltilmesi hem de kırsal kesimde istihdam artırılarak, göçün önlenmesi hedefleniyor. Kredi ile ilgili anlaşma dün Ziraat Genel Müdür Baş Yardımcısı Senih Boyacıgil, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Ahmet Çolak ve Ankara İli Damızlık Süt Sığırı Yetiştirici Birliği Başkanı Cengizhan Yorulmaz tarafından imzalandı.

Haberin Devamı

SÜTÜ BİRLİK PAZARLAYACAK

İmza töreninde konuşan Senih Boyacığil, Türkiye’de hayvan başına ortalama süt verimi 2.6 ton iken Avrupa ülkelerinde 6.4 tona çıktığını belirtti. Boyacıgil, çiftçiye kredi desteği verirken, üretimin artması için onları eğiteceklerini de söyledi. Proje kapsamında, çiftçilere verilen eğitimin bedelini karşılayacaklarını söyleyen Boyacıgil, anlaşma gereği sütün Sığır Yetiştiricileri Birliği’nce pazarlanacağını belirtti.

BORÇLU ÇİFTÇİLERE KOLAYLIK

* Ziraat, çiftçilere sadece faizini ödeyerek kredi borcunu ertelemesi için sağladığı kolaylıkta yıl sonunda dolacak süreyi 3 ay daha uzattı. Senih Boyacıgil, Ankara’da damızlık işletmelerinin kapasitesinin büyütülmesi amacıyla uygulanacak projenin imza töreninde yaptığı açıklamada, ekonomik gelişmeleri dikkate alarak bu süreyi 31 Mart 2010 tarihine kadar uzatma kararı aldıklarını bildirdi.

* Kararın 1 Nisan 2009’dan itibaren uygulanmak üzere mart ayında alındığını hatırlatan Boyacıgil, “4.2 milyarlık kredinin uygulamadan yararlanma imkanı vardı. 154 bin çiftçi başvurarak 2.3 milyar liralık borcunu yapılandırdı. Süre uzatımı ile yapılandırılacak kredi miktarının 3 milyar liraya ulaşmasını bekliyoruz. Bu kapsamda başvuran bütün çiftçilerin kredisi yeniden yapılandırılacak” dedi.

Haberin Devamı