Serra Ababay Zor çocuklar
HABERİ PAYLAŞ

Zor çocuklar

Haberin Devamı

Geçen hafta yazımda değindiğim zor mizaçlı çocuklar; hareketli, inatçı, geçişlerde zorlanan, fiziksel olarak hassas, öfke krizleri geçiren, dürtüsel ve dikkati dağınık olan çocuklardır. Bu özellikler, tüm aile için yıpratıcı olmaktadır.

Çocukların neden zor mizaca sahip olduğu tam olarak bilinmemekle beraber, doğum öncesi ve doğum anında yaşanan sorunlar ve genetik yatkınlıklardan bahsedilmektedir. Zor mizaca sahip çocuklar, boşanma, travma vb. olaylar yaşamış çocuklardan farklı olarak, bahsedilen davranışları bebekliklerinden itibaren sergilerler.

Davranışların kasıtlı olarak yapılmadığını fark etmek ve tedbir almak önemlidir. Ebeveynler davranışın mizaç veya istenileni yaptırma amaçlı olduğuna dair ipuçlarına dikkat ederek, zaman içinde farkındalık geliştirebilirler. Zor mizaca sahip çocukları yetiştirirken:

● Ebeveyn otoritesinin iki kat önemi vardır. Kısa-öz anlatımlar, net-tutarlı kurallar gereklidir.

● Düzen/rutinler değerlidir, bozulmasıyla öfke krizleri yaşanabilir. Değişimlerden önce açıklama yapın ve zaman verin.

● Davranışlara yönelik uyarılar yapın: “Sakin konuşmanın zor olduğunu biliyorum fakat biraz daha sessiz olmalıyız.”

● Konuşurken göz teması kurun. Bu dikkati arttırır.

● Gireceği yeni ortamlarda yaşayacaklarını önceden anlatın. Ortama alışırken yanında kalın ve sabırlı olun.

● Bu tip çocuklarda, acıkma ve uyku düzensizdir. Yatağa girme ve masada oturmaya sınır koyabilirsiniz, fakat uyuma ve yemek yeme onun bedenine kalmıştır.

● Duyu eşikleri düşüktür. Yüksek ses, belirli doku veya kokulara karşı hassastırlar. Zorlamayın.

● Mizaca bağlı öfke krizleri çok daha yoğun ve uzun sürelidir. Çocuğunuzun çaresiz olduğunu hissedersiniz.

● Hareketlilik için, fiziksel aktivitelere ve çalışmalar arası molalara önem verin. ● Taşkınlığa dair erken sinyallere dikkat edin. Bu sürece girmeden, dikkatini başka yöne çekip sakinleştirmeyi hedefleyin.

● Bu konuda, bahsettiğim detayların tamamını ve daha fazlasını içeren “Anne, Baba ve Eğitimciler İçin Zor Çocuk” (Yazar: Stanley Turecki ve Leslie Tonner) kitabını tavsiye ederim.

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder