Prof. Dr. Derin Kösebay Zor doğumdan kaynaklanabilir
HABERİ PAYLAŞ

Zor doğumdan kaynaklanabilir

Çok sayıda ve iri çocuk dünyaya getirenlerde, zor doğum yapanlarda ve dokuları yeterince güçlü olmayan kadınlarda rahim sarkması görülebiliyor. Genç kadınlar ameliyat ediliyor, ileri yaşlardakilerde ise rahim alınıyor

Memelerimde şişlik var ve süt geliyor

30 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Doğum kontrol hapı kullanıyorum. Son 1 haftadır memelerimden süt geliyor, ağrı yapıyor. Hamile değilim, başka bir sağlık sorunum yok. Ne yapacağım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, prolaktin hormonunuzun aşırı yükselmiş olacağını düşünüyorum. Bunun için bu hormonun ölçülmesi gerekir. Prolaktin yüksekliği memelerde gerginlik, şiddetli baş ağrısı, zaman zaman görme bozuklukları, çift görme ve memeden süt gelmesi şeklinde kendini belli edebilir. Doğum kontrol hapları da bazen prolaktin hormonunun yükselmesine neden olabiliyor. En kısa sürede jinekolojik endokrinolojiyle ilgilenen bir uzmana başvurun.

[[HAFTAYA]]

Rahim alınmalı mı?

Haberin Devamı

3 çocuk annesiyim. Normal doğum yaptığım için rahmim düşük. Doktorum “Menopozdan sonra alalım” diyor. Menopoza ortalama 5 yıl var. Acaba rahim sarkması sorun yaratır mı? Aldırmalı mıyım yoksa beklemeli miyim? CEVAP Sevgili okuyucumuz, çok sık ve fazla sayıda doğum yapanlarda, iri çocuk doğuranlarda, zor doğumlarda (Doğumda meydana gelen yırtıklar bu yırtıkların dikilmemesi veya dikildikten sonra temiz bakılmaması nedeniyle dikişlerin açılması) ve lohusalık kurallarına uymayan kişilerde sorunlar görülebilir. Bu rahatsızlık uzun süre ayakta durmakla artar, istirahatle de şikayetler bir ölçüde azalır. Başlangıç döneminde vajina çevresindeki adelelerin çalıştırılması ile (özel jimnastik ile) şikayetler azaltılabiliyor ve sarkmanın önüne kısmen geçilebiliyor. Hastalık ilerlerse tedavi cerrahi olarak yapılabiliyor. Genç kadınlarda rahim sarkmasını önleyecek ameliyatlar yapılırken ileri yaşlardakilerde rahim alınarak sorun çözümlenmeye çalışılır. Şikayetleriniz çoksa bence beklemek pek anlamlı değil.

Kızım adet görmediği için çok endişeli


Kızım 14 yaşında. Adet görmediği için çok tedirgin. Yaşıtlarının çoğu adet gördüğü için mutsuz. Ne zaman adet olabileceği hakkında bilgi verebilir misiniz? CEVAP Sevgili okuyucumuz, ilk adet yaşı için 13-14 çok geç değil. Bu arada kızınızın vücudunda tüylenme oldu mu? Memelerde gelişme var mı? Bunları da bilmek gerekir. Eğer bu gelişmelerde yoksa kızınızı alıp bir uzmana başvurun. Bir kadın-doğum uzmanı görse iyi olur. Gelişme varsa bence acele etmeniz ya da endişelenmeniz gerekmiyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder