Gündem Zorla ampute olmak istiyor

Zorla ampute olmak istiyor

Paylaş
Zorla ampute olmak istiyor

Konya Engelli Gücü ile "protez bacak" karşılığında sözleşme imzalayan Ganalı futbolcu Yeboah Atta, doktorlara bacağının kesilmesini istediğini söyledi

Türkiye Bedensel Engelliler Federasyonu ile Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) organize ettiği Ampute Futbol Süper Ligi’nde mücadele eden Konya Engelli Gücü, gol yollarındaki sıkıntısını aşmak için, Gana Ampute Milli Takımı’nın yıldız forvet oyuncusu Yeboah Atta ile çocukluğundan beri sakat olan sol bacağına protez takılması karşılığında anlaşarak, Şubat 2011’de futbolcuyla 1,5 yıllık sözleşme imzaladı.

Sezonun sona ermesiyle transfer ücreti olan protez bacağın takılması için sponsor arayışına giren Konya Engelli Gücü Kulübü yöneticileri, sponsorun bulunmasının ardından Atta’ya transfer ücreti olan protez bacağın takılması için Başkent Üniversitesi Hastanesi Konya Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne başvurdu.

DİZİNDE HAREKET KISITLILIĞI VAR

Yeboah Atta’yı muayene eden Başkent Üniversitesi Hastanesi Konya Uygulama ve Araştırma Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Doç. Dr. Salim Ersözlü, yapılan tetkiklerde sporcunun sol dizindeki rahatsızlığa "fleksiyon kontraktürü" teşhisi konulduğunu söyledi.

PROTEZ BACAK KARŞILIĞINDA TRANSFER OLDU

Atta’nın muayenesinde sol dizde ciddi derecede hareket kısıtlılığı tespit edildiğini, ancak bacak, ayak ve ayak bileğinin çalışır durumda olduğunu dile getiren Ersözlü, "Böyle olunca da sadece dizinde hareket kısıtlığı olan bir uzvun ampute edilmesi (vücuttan uzaklaştırılması) ne tıbbi açından ne etik açıdan doğru bir karar. Bunun yerine o uzvu daha fonksiyonel ve kullanabilecek hale getirecek cerrahi operasyonlar yapılabilir" dedi.

"KOLTUK DEĞNEKSİZ AKSAYARAK YÜRÜYEBİLİR"

Hastaya tedaviyi önerdiklerini vurgulayan Ersözlü, şunları kaydetti: "Bu işlem uzun sürecek ve muhtemelen de maddi açıdan onları zorlayacak. Bu uzvu düzeltmek için dize cerrahi bir müdahaleyle cihaz takacağız.

Kademe kademe dizindeki hareket kısıtlılığı açılacak. En az 6 ay sürecek uzun bir tedavi süreci başlayacak. Belki bu süreç bir yılı bulabilir. Tedavi sonucunda hiçbir zaman normal bir ayak, normal bir bacak ve normal bir uzuv olmayacak.

Fakat şu anki pozisyonundan çok daha kullanışlı olacak. Şu an çift koltuk değneğiyle zorlukla yürüyebilen hasta, belki bu işlemlerin tamamının sonunda tek koltuk değneğiyle hatta iyi bir rehabilitasyon ve iyi bir bakımdan sonra aksayarak da olsa koltuk değneksiz yürüyebilir.

25-30 yıldır aynı pozisyonda duran bir diz açılsa bile normal bir işlev görmez. Ancak hasta, baston yerine dizini kullanır. Böyle düşündüğümüz için de bu hastanın dizinden itibaren bacağının kesilmesinin, ampute edilmesini doğru olmadığını düşündük.

Hasta, bacağın ampute edilmesini istiyor. Ancak biz bacağın tedavi edilebileceğini kendisine söyledik. Hasta, düşündükten sonra kararını verecek."

YEBOAH’IN KARARI BACAĞININ KESİLMESİ

Zayıf İngilizcesi ile derdini anlatmaya çalışan Ganalı Oyuncu Yeboah Atta ise düşüncelerini, Konya Engelli Gücü teknik direktörü Sinan Ekinci aracılığıyla aktardı.

Tedavi sürecinin ardından aksayarak yürüyebilme şansı olan Atta, futbolu çok sevdiğini, hem Konya Engelli Gücü hem de Gana Ampute Milli Takımı’nda forma giyebilmek ve futbola devam etmek için bacağının kesilmesini istediğini söyledi.

Çatı katında zor koşullarda yaşayan Atta’nın yeni evine taşındığını söyleyen Ekinci ise kulüp olarak Atta’ya her türlü desteği verdiklerini kaydetti.

YUNTES MAKİNA DESTEK VERECEK


Ganalı oyuncunun Başkent Üniversitesi Hastanesi Konya Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yapılan ilk tetkiklerinde bacağın kesilmesine gerek olmadığının kendilerine söylendiğini dile getiren Konya Engelli Gücü Başkanı Alparslan Ünlü de, "Ancak Yeboah, ampute futbolu çok sevdiği ve Gana Milli Takımı’nda da oynamak istediği için bacağın kesilmesini istiyor. Yeboah’ın kararından sonra doktorlarla birlikte yeniden bir değerlendirme yapacağız" diye konuştu.

Ampute Futbol Süper Ligi’nde 5 yıldır mücadele ettiklerini, bugüne kadar hiçbir kurum ve kuruluştan destek almadıklarını, zor şartlarda ayakta kalma mücadelesi verdiklerini anlatan Ünlü, Yeboah Atta’nın durumuyla ilgili haberlerin ardından ise sponsor anlamında sevindirici gelişmeler olduğunu kaydetti.

AMPUTE FUTBOL KURALI

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu internet sitesinden alınan bilgiye göre, ampute futbol liginde oynayacak sporcunun bir bacağının ampute olması, ampute bacağıyla yere basmaması gerekiyor.