Gündem 'Zulümhane'yi şimdi göreceksiniz'

'Zulümhane'yi şimdi göreceksiniz'

Paylaş
'Zulümhane'yi şimdi göreceksiniz'

Silivri Cezaevi'nde tek kişilik koğuşa konulan Ergenekon Davası sanığı Mustafa Balbay, koğuşlarının taşınmasına ilişkin çok ilginç detaylar anlattı

Silivri Cezaevi’nde tek kişilik koğuşa konulan Ergenekon Davası sanığı Mustafa Balbay ile görüşen avukatı Hüseyin Ersöz, yazılı açıklama yaptı. Ersöz, görüşmede müvekkili Balbay’ın verdiği bilgileri notlar halinde yazdı ve Balbay’ın çizdiği koğuş krokisini de gazetecilere gönderdi.

Avukat Ersöz’ün yaptığı açıklama göre, Balbay’ın koğuşunun taşınmasında ilginç gelişmeler yaşanmış. İşte Balbay’ın anlatımı ile o gece yaşananlar;

BALBAY’IN ANLATIMI İLE KOĞUŞLARININ TAŞINMASI

Balbay’ın anlatımına göre; 28 Şubat günü saat 16:45’de 4 No’lu Cezaevi’ndeki koğuşa 3 infaz memuru girerek "Neredesiniz? Hadi toplanın gidiyoruz. Sevk başladı, bu gece mutlaka bitecek" denildi.

Bunun üzerine ben, "Bize bu konuda hiçbir bilgi verilmedi ve bir belge de tebliğ edilmedi. Cezaevi’nin 2. Müdürü odaya gelerek "Yazılı belge falan yok. Toplanın" şeklinde cevap verdi.

Israr etmemiz üzerine saat 21.00’da Cezaevi Müdürü gelerek bir tutanak hazırlattı ve 1. Nolu cezaevi’ndeki koşulların da aynı olacağını, hiç birşeyin değişmeyeceğini belirtti.

"ZULÜMHANEYİ ŞİMDİ GÖRECEKSİNİZ"

Balbay: "4 Nolu Cezaevi’nden ayrılırken İnfaz Memurlarından bir tanesi yanıma gelerek ve kitabıma atıfla "Zulümhaneyi şimdi göreceksiniz" dedi.

Gece yarısından sonra saat 01.00’da 1 Nolu Cezaevi’ne getirildik. Buraya geldiğimizde gördüğümüz manzara sevk edilen herkesin eşyalarının öbek öbek geniş bir odada toplanmış olduğudur.

Bir infaz memuru "Eşyalarınızı ayırın. Başka odalara nakledileceksiniz" dedi. Buna tepki göstermemiz üzerine kendisini Cezaevi 2. Müdürü olarak tanıtan bir şahıs "Gerekirse zor kullanırız" dedi. Bu sırada odada 50 kadar infaz koruma memuru bulunmaktadır.

"BAKANLIĞIN TASARRUFU"

Özkan ile ayrılmamızın kimin tasarrufu olduğunu sorduğumuzda ise verilen cevap Adalet Bakanlığı olmuştur. Ben ise "Adalet Bakanlığı’nın başka işi mi yok, tutukluların koğuşlarını düzenliyor?" dedim.

İzlediğim filmde Almanlar bir Yahudi Kampını boşaltırken esir olanlara hazırlanmaları için 4 saat süre vermişlerdi. Bizim sevk işlemimizde bu anlayış bile gösterilmedi"

BALBAY KALDIĞI YERİN KROKİSİNİ GÖNDERDİ

Açıklamaya bir de Balbay’ın kendisinin çizdiği F-3 koğuşunun krokisine yer verildi. Balbay’ın, krokide yattığı bölümü genel hatları ile çizerek anlattığı görüldü.

"ÖZKAN VE BALBAY’IN BİRARAYA GELMESİ MÜMKÜN DEĞİL ARTIK"

Avukat Ersöz, Balbay’ın cezaevinin bir ucundaki F-3, Özkan’ın ise diğer ucundaki B-3 koğuşuna yerleştirildiğini belirtti. Avukat Ersöz, "Bu durum Balbay ve Özkan’ın hiçbir şekilde bir araya gelmemesi için yapılmıştır.

Zira farklı bloklarda bulunmaları sebebi ile avukat görüşüne giderken koridorda dahi görüşmeleri mümkün değildir"

AVUKAT ERSÖZ CEZAEVİ KOŞULLARINI TEK TEK SIRALADI

"Bir İnfaz Memurundan alınan bilgiye göre, Mustafa Balbay’ın kaldığı koğuş AIDS, Verem hastaları ile olağanüstü geçimsiz kişilerin en fazla 10-15 gün kaldıkları müşahade koğuşları olup koşulları şu şekildedir:

1. Tuvalet ve banyo harç artıklarından ayın yüzey görüntüsünü andırmaktadır. Yer karolarında boya, duvarda ise isminizi yazacak kadar çok toz bulunmaktadır.

2. Havalandırmaya açılan kapının kilidi ve tokmağı bulunmadığından kapanmamakta, kapının altında 4 parmaklık bir açıklık bulunmaktadır. Balbay, açıklığı kendisine verilen battaniyeden bir tanesi ve yatağı ile örtmeye çalışmıştır. Toz kalkmaması için mümkün olduğu kadar yavaş hareket etmiştir.

3. Koğuş önceki hücrelerden küçük olup, Balbay’ın tek başına kaldığı bu yerde ortak bir yaşam alanı bulunmamaktadır.

4. Bulaşık yıkamak için ayrı bir lavabo bulunmamakta, bulaşıklar tuvaletin lavabosunda yıkanmaktadır.

TV VE GAZETE İMKANI YOK


5. Cezaevi inşaatının tamamlanmasına daha en az 1-1,5 aylık bir zaman bulunmaktadır. Zira cezaevi’ndeki eksiklikler müteahhit tarafından tamamlanmaya çalışılmaktadır. Balbay’a eksiklikler sorulmuş, cezaevi daha idare tarafından teslim alınmadığından dolayı bu eksiklikleri iletecekleri söylenmiştir.

6. Tuvalette daha önce tuvaleti kullanan kişilerin pislikleri temizlenmeden bırakılmıştır. Tuvalet giderleri harç dolu olduğundan sifonlar kullanılmamaktadır.

7. Pazartesi günü dilekçe verilmesine karşın halen TV seyretme ve gazete okuma imkanı bulunmamaktadır.

8. Ekte yer alan krokide de görüleceği üzere 5 müşahade odasından bir tanesi yıkılmış ve havalandırmaya kapı açılmıştır. Her bir hücrede bir tane sabit demir yatak bulunmaktadır. Her bir hücrenin boyu 7 yer karosu, eni 5 yer karosu uzunluğundadır.

9. Hücre pencerleri 80 e 100 cm 80 demir parmaklıklıdır.

10. Koridorun genişliği 5, boyu 25 yer karosu olup, 8 dilimli petek ile ısıtılmaya çalışılmaktadır. Balbay’ın hücresinde ise 4 dilimli petek bulunmaktadır.

11. Balbay’ın yatağının hemen yanında tuvalet ve banyosu vardır"

TECRİT SADECE ÖZKAN VE BALBAY’A UYGULANDI

"Bu tecrit işlemleri sadece Balbay ve Özkan’a uygulanmıştır. Bunun dışındaki diğer kişiler 4 ve 5 Nolu Cezaevlerinde kaldıkları koğuşlara benzer hücrelere konulmuşlardır. Ancak bazı Ergenekon Davası sanıklarının cezaevi kantininden aldıkları televizyonlar, bunlar artık cezaevinin demirbaşı denilerek 1 Nolu Cezaevi’ne gönderilmemiş, yenisini satın almaları istenmiştir.

Selahattin GÜNDAY/DHA

2