Dünya 1 haftada 150 bin kişiyi yerinden etti!

1 haftada 150 bin kişiyi yerinden etti!

Paylaş
1 haftada 150 bin kişiyi yerinden etti!

IŞİD örgütünün Irak'ta Musul'u aldıktan sonra 2 Ağustos'ta Kürt peşmergelerinin denetiminde olan bölgeleri girmesi ile son 1 haftada yaklaşık 150 bin kişinin yerinden olduğu ortaya çıktı

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Uluslararası Hukuk Danışmanı Erdoğan Kalkan, şu anda Irak Kürdistan yönetiminin altındaki illerin nüfusların yüzde 40’ını mülteciler ve yerinden göç ettirenlerden oluştuğunu söyledi.

Irak Kürt bölgesinde IŞİD’in yaptığı katliamlardan sonra yarattığı korku ile oluşan göç dalgasını izleyen ve çalışmalar yürüten BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Uluslararası Hukuk Danışmanı Erdoğan Kalkan, yerinden göç edenlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Kalkan, IŞİD’in 9 Haziran’da Musul’u almasından sonra yaklaşık 130 bin kişinin Musul’dan göç ederek Kürt yönetimi altındaki illere sığındığını belirterek, “Kürt yönetimi ve bizler daha Musul’dan yerinden edilenlere barınma yeri temin etmeye çalışırken, bu kez 2 Ağustos’ta önce Sincar’a girerek ilerleyen IŞİD’in yarattığı korku, yerinden göç edenlerin sayısını katladı” dedi. IŞİD’in Sircar’a girmesinden sonra yaklaşık 110 bin kişinin o bölgeden ve diğer bölgelerden göç ettiğini söyleyen Erdoğan Kalkan, şöyle konuştu:

TÜRKİYE'DE 4 BİN KİŞİ GEÇTİ

“Sadece son iki günde Sincar dağından 30 bin kişi indirildi. Halen dağda havadan alınan görüntülere göre 10-15 bin kişinin daha kaldığını tahmin ediyoruz. Yaklaşık 4 bin kişi de Türkiye’ye geçti. Tahminlerimize göre IŞİD’in ikinci saldırı dalgası ile son bir haftada yaklaşık 150 bin kişi yerinden ve yurdundan oldu. Duhok’ta 120 okul, düğün salonları, açık parklar ve tamamlanmamış inşaatlar olmak üzere bütün yerler dolmuş. 6 bin kişilik 3-4 kamp kurmak için çalışmalar başlattık. Türkiye’de AFAD aracılığı ile 30 bin kişilik kamp hazırlığı yapmaktadır. Bu konuda zaten son bir yıldır merkezi hükümetten destek alamayan Kürt yönetimine uluslararası kamuoyunun destek olması gerekir. Irak Kürdistan yönetimi bu kadar ağır bir yükün altından kalkamaz. Daha önce yerinden yurdundan olan bu insanlar göç edenlere ve yerlerinden olanlara yardım ediyor ama bu nereye kadar sürecek. Kış gelmeden bu insanların başta barınma, sağlık ve gıda ihtiyaçlarının giderilmesi gerekir.”

Ferit ASLAN-Bayram BULUT/ ERBİL,(DHA)

Haberin Devamı