Gündem 1 Mayıs tatil mi? Okullar kapalı mı?

1 Mayıs tatil mi? Okullar kapalı mı?

Paylaş
1 Mayıs tatil mi? Okullar kapalı mı?

İşçi ve Emekçiler Bayramı için sayılı gün kaldı. 1 Mayıs, dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmî tatil olarak kabul edilmektedir. Peki Türkiye'de 1 Mayıs tatil mi?

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü... İşçi Bayramı ülkemizde ise ilk kez 1923'te resmî olarak kutlanmıştır.

Haberin Devamı

1 Mayıs'ta işçiler izin verilen meydanlarda kutlama yaparken vatandaşlar yaklaşan bayram nedeniyle "1 Mayıs tatil mi?" diye sorguluyor.

1 MAYIS'TA OKULLAR TATİL Mİ?

Ülkemizde 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı, Nisan 2009'dan bu yana resmi tatil olarak kabul ediliyor. Bu nedenle 1 Mayıs'ta kamu kurumları, bankalar ve PTT'ler kapalı olacak. Öte yandan okullar ise tatil yapacak.

1 MAYIS NEDİR?

İlk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.

1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Şikago'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil'de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil'deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, 'Böylece ön yargı duvarı yıkılmış oldu' şeklinde yorumlanmıştı.

Haberin Devamı

Bu gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'na yol açtı.

Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü " olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.

Zamanla 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı. Günümüzde sosyalist ülkelerde (Çin, Kuzey Kore, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya) ve daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs'ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutlar; bazı ülkelerde 1 Mayıs siyasal bir eylem biçimini de alır.

Haberin Devamı