Dünya 1 milyon doları reddetti

1 milyon doları reddetti

Paylaş
1 milyon doları reddetti

Perelman, 106 yıldır çözülemeyen problemi çözdü. Yokluk içinde yaşayan Perelman, Amerika Clay Matematik Enstitüsü'nün problemi çözene vadettiği 1 milyon dolarlık ödülü reddetti

1904’TE ORTAYA ATILDI

Haberin Devamı

Fransız matematikçi, fizikçi ve filozof Henri Poincare 1904’te ortaya attığı önermede, “Üzerinde delik olmayan her şey bir küredir” diye özetlenebilecek bir yargıda bulunmuştu. Matematikteki en önemli problemlerden biri olarak değerlendirilen ve yüzyılı aşkın süredir çözülemeyen Poincare Varsayımı’nı Rus matematikçi Grigory Perelman (44) çözdü. Ancak Perelman, Amerika Clay Matematik Enstitüsü’nün problemi çözene vadettiği 1 milyon dolarlık ödülü reddetti.

HAMAM BÖCEKLERİYLE YAŞIYOR

St. Petersburg’da hamam böcekleriyle dolu bir evde yaşayan Perelman, ödülü neden almadığını soranlara “İstediğim herşeye sahibim” yanıtını verdi. Perelman, 4 yıl önce de Uluslararası Matematik Birliği’nin verdiği prestijli Fields madalyasını kabul etmemiş “Para veya şöhretle ilgilenmiyorum. Hayvanat bahçesindeki bir hayvan gibi sergilenmek istemiyorum. O kadar da başarılı değilim” demişti. Perelman’ın evinde sadece bir yatak, iskemle ve masa var.

Haberin Devamı