Ekonomi 10 maddede sinemadaki mısır krizi

10 maddede sinemadaki mısır krizi

Paylaş
10 maddede sinemadaki mısır krizi

Sinemalardaki farklı bilet fiyatı uygulaması ve biletle birlikte mısır ya da dondurma gibi ürünlerin satışının zorunlu tutulması, film yapımcıları ile dağıtım şirketleri arasında krize yol açmıştı. ‘Mısır krizi’ olarak anılan ‘promosyonlu bilet satışı’ uygulaması, haklarının verilmediğini söyleyen yapımcıları boykota sürüklemişti. İşte 10 maddede sinemadaki mısır krizi...

Sinema sektöründe hasılat paylaşımı konusundaki sıkıntıyı yazılımla çözeceklerini belirten Mehmet Nuri Ersoy, “Bu yazılım e-biletten tutun da hasılatın yapımcılar tarafından anlık görülmesini sağlayacak bir uygulama. Herkes kendi filmiyle ilgili salondaki anlık seyirci sayısını, hasılat gelirlerini görebilecek. Konuyla ilgili yeni bir yasa hazırlıyoruz ve tüm paydaşlar ile toplantılar yaptık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Peki olayın başına dönersek, kriz neden oldu? İşte 10 adımda detaylar...

1-) Türkiye’deki en büyük sinema işletmecisi Mars Grubu, sattığı biletlerin yanına mısır-meşrubat promosyonları eklemeye başladı. Hatta bunu bazı sinemalarda zorunlu hale getirdi. Promosyonlu bilet uygulaması fiyatların fahiş oranlarda artmasına neden oldu.

2-) Medyaya yansıyan olayın ardından film yapımcıları boykota gitti. Yönetmen ve oyuncu Yılmaz Erdoğan, konuyla ilgili ilk adımı atarak 1 Ocak’ta vizyona girmesi beklenen ‘Organize İşler 2: Sazan Sarmalı’ filminin gösterim tarihini erteledi.

3-) Yılmaz Erdoğan’a, Cem Yılmaz, Şahan Gökbakar, Ata Demirer gibi diğer yapımcı, yönetmen ve oyunculardan destek geldi. Hepsinin görüşü “İşletmeci firma bize düşük pay veriyor, bileti promosyonlarla izleyiciye yüksek fiyata satıyor. Hem biz hem de izleyici mağdur oluyor” şeklindeydi

Haberin Devamı

4-) Yapımcılar 8 yıldır bilet başına 4.5-5 TL aldıklarını, sinemaların promosyonla mısır ve içecek ekleyerek bilet fiyatını 30 TL’ye kadar yükselttiğini söylüyordu. Mars ise geri adım atmayarak “Promosyon bizim pazarlama stratejimiz. Bundan pay vermeyiz” diyordu.

5-) Mars’ın Kurumsal İletişim Müdürü Aslı Irmak Acar. Hürriyet’e verdiği röportajda, “Cem Yılmaz olmazsa başka Cem Yılmaz’lar çıkarırız mı diyorsunuz?” sorusuna “Evet” cevabını vererek ipleri kopardı.

6-) Twitter hesabından mesaj atan Cem Yılmaz, “Yeni Cem Yılmaz’lar çıkaracakmış! Yavaş çıkarsın” şeklinde karşılık verdi. Ardından da “Var mısınız bileti 15 liraya satmaya?” diye meydan okudu.

7-) Mars Group CEO’su bir açıklama yaparak, “Ticari koşullarda anlaşılmazsa üç isim de (Yılmaz Erdoğan, Cem Yılmaz, Şahan Gökbakar) filmlerini bizimle dağıtmayabilir” dedi.

8-) Avşar Film ve Cinemapink gibi dağıtım şirketleri, yapımcılara, “Yapımcının istediği rakamı vermeye hazırız, yeter ki film gösterime girsin” çağrısında bulundu.

9-) Yılmaz Erdoğan son olarak “Mars’ın tutumu Türk sinemasına saldırıdır” dedi. Bazı sinema yazarları da Mars’ın Türk filmleri yerine Amerikan filmlerini göstermeyi amaçladığını ileri sürdü.

Haberin Devamı

10-) Tarafların restleşmesinin ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy dün konuya el atarak, uzlaşma sağlaması beklenen yasa tasarısının çarşamba günü (yarın) Meclis’te görüşüleceğini söyledi.