Spor 10 yıl aradan sonra yabancı çalıştırıcı

10 yıl aradan sonra yabancı çalıştırıcı

Paylaş
10 yıl aradan sonra yabancı çalıştırıcı

Bursaspor 10 yıl aradan sonra yabancı bir teknik adama emanet edilecek

Christoph Daum ile ön anlaşmaya varan Bursaspor, taraflar arasında imza atıldığı takdirde 2003-2004 sezonunda yeşil beyazlı takımı başına getirilen George Hagi’den 10 yıl sonra yabancı teknik adama emanet olacak.

Hikmet Karaman ile yolları ayıran Bursaspor’da Genel Direktör Ayhan Barışçı, İkinci Başkan Rıdvan Şen ve yönetim kurulu üyesi Yüksel Çolak, Alman çalıştırıcı Christoph Daum’la görüşmek için Mallorca’ya gitti. Görüşmeler sonunda teknik adamla 2 yıllık anlaşma sağlandığı bildirildi.

Hagi’den 10 yıl sonra yabancı bir teknik adamla yeniden çalışacak olan Bursaspor, bu süreçte Ümit Kayıhan, Nejat Biyediç, Hüseyin Kalpar, Yalçın Gündüz, Raşit Çetiner, Engin İpekoğlu, Bülent Korkmaz, Samet Aybaba, Güvenç Kurtar, Ertuğrul Sağlam ve Hikmet Karaman’la çalıştı.

50 YILDA 44 TEKNİK ADAM

Christoph Daum, imzayla birlikte Bursaspor’un 50 yıllık tarihindeki 44’üncü teknik direktörü olacak. 1963 yılında kurulan yeşil beyazlılar 50 yıllık tarihinde Muhtar Tucaltan, Sabri Kiraz, Kaloperovic, Metin Oktay, Hasan Bora, Mustafa Ertan, Abdullah Gegic, Kemal Ömeragic, Necdet Niş, Fethi Demircan, Gündüz Tekin Onay, Dorde Miliç, Laszlo Szarvaş, Sinan Oral, Sinan Bür, Sedat Özden, Hayrettin Endersert, Nevzat Güzelırmak, Suat Özyazıcı, Yılmaz Gökdel, Yılmaz Vural, Ion Nunweiller, Sepp Piontek, Nejat Biyediç, Gordon Milne, Rasim Kara, İsmail Ertekin, Ahmet Akçan, Sakıp Özberk, Kemal Batmaz, Jörg Berger, Erdoğan Arıca, George Hagi, Ümit Kayıhan, Hüseyin Kalpar, Yalçın Gündüz, Raşit Çetiner, Engin İpekoğlu, Bülent Korkmaz, Samet Aybaba, Güvenç Kurtar, Ertuğrul Sağlam ve Hikmet Karaman gibi isimlerle çalıştı.

TUCALTAN 6 KEZ GELDİ

Kulübün ilk teknik direktörü Muhtar Tucaltan 6 kez teknik patronluk görevine getirilerek bir rekora imza attı. Tucaltan’ı ise 4 kez Nejat Biyediç ve 3’er kezde çağırılan Kemal Ömeragiç ile Yılmaz Vural takip ediyor. İkişer kez görev alan teknik adamlar ise, Tomislav Kaloperoviç , Sabri Kiraz, Dorde Miliç, Mustafa Ertan ve Hasan Bora.

İLK KUPA SABRİ KİRAZ İLE


Bursaspor, ilk kupasını Sabri Kiraz’ın teknik direktörlüğünde elde etti. Kiraz yönetimindeki yeşil-beyazlılar, 1966-1967 sezonunda 2. Lig Beyaz Grup şampiyonu olarak 1. Lig’e yükselme başarısı gösterdi. Kiraz, 1967-68 ve 1968-69 sezonlarında da görev aldı.

İLK YABANCI KALOPEROVİC


Yeşil beyazlıların ilk yabancı teknik direktörü ise Yugoslav Tomislav Tomislav Kaloperoviç oldu. 1970-1971, 1971-1972, 1972-1973, 1985-1986 ve 1986-1987 sezonlarında çalışan Yugoslav teknik adam, ilk sezonunda önemli başarılar elde etti. Tomislav Kaloperoviç yönetiminde 1970-71 sezonunda ilk yarının son iki haftasında liderlik koltuğuna oturan ekip, aynı sezon Türkiye Kupası’nda adını finale yazdırdı. Türkiye Kupası’nı finalde ilk maçı 1-0 kazanmasına karşın deplasmandaki karşılaşmayı 2-0 kaybederek kupayı Eskişehirspor’a kaptıran Bursaspor, sezon sonunda Fenerbahçe’yi yenerek Başbakanlık Kupası’nı müzesine götürme başarısını gösterdi.

AVRUPA’DAKİ İLK ÖNEMLİ BAŞARI GEGİÇ’LE

Avrupa kupalarındaki ilk başarı, Yugoslav asıllı Abdullah Gegiç yönetiminde gösterdi.1974-74 sezonunda takımın başına geçen Gegiç’le Bursaspor, Avrupa Kupa Galipleri Kupası’nda Finn Harps’ı ardından da Dundee United’i eleyerek adını çeyrek finale yazdırdı. Çeyrek finalde dönemin dünyaca ünlü takımı Dinamo Kiev ile eşleyen yeşil beyazlı ekip, Bursa’da 1-0 kaybettiği maçın rövanşında 100 bin kişinin izlediği Kiev’deki maçtan da 2-0 yenik ayrılarak kupadan elendi. Dinamo Kiev, Avrupa Kupa Galipleri Kupası’nı kazanınca statü gereği Bursaspor da Avrupa Kupa Galipleri Kupası 5’incisi oldu.

EN İYİ DERECE SAĞLAM’DAN

Şu ana kadar en başarılı olan Teknik Direktör ise Ertuğrul Sağlam oldu. 2009 Ocak ayından itibaren dümenin başına geçen Sağlam, Muhtar Tucaltan’ın, 3 yıllık aralıksız en uzun süre görev yapan teknik direktör rekorunu kırarken, 2009-2010 sezonunda Bursaspor’u şampiyon yaptı. Sağlam yönetimindeki Bursaspor, Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden ilk Anadolu takımı unvanını da elde etti. Bursaspor, Sağlam ile 3 yıl art arda Avrupa kupalarına katılma başarısını gösterirken, 20 yıl sonra 2011-2012 sezonunda Türkiye Kupası’nda final oynadı.

DAUM’UN TÜRKİYE KARNESİ

Türkiye’de, Beşiktaş ve Fenerbahçe’de teknik direktörlük deneyimi yaşayan Daum, bu takımlarla Spor Toto Süper Lig’de üç, Ziraat Türkiye Kupası’nda bir, Süper Kupa’da iki şampiyonluk kazandı. Alman teknik adam son olarak 2011-2012 sezonunda Belçika’da görev yaptı. Onun yönetimindeki Club Brugge, ligi Anderlecht’in ardından ikinci sırada bitirdi ve kulüpten ayrıldı. Daum, geçen sezon hiçbir kulüpte görev almadı.

BURSASPOR’UN ŞAMPİYONLUĞUNU GÖRDÜ

2009-10 sezonunda Bursaspor Teknik Direktör Ertuğrul Sağlam’la süper lig şampiyonluğu yaşarken, ligi ikinci sırada bitiren Fenerbahçe’nin başında ise Christoph Daum bulunuyordu. Daum 2009-2010 sezonunun sonunda sözleşmesi Fenerbahçe kulübü tarafından feshedilerek gönderildi.

ALMAN BASINI YAZDI

Christoph Daum’un Bursaspor ile anlaşması Alman basınında da geniş yer buldu. Yeşil beyazlı kulüpten akşam saatlerinde yapılan resmi açıklamanın ardından yabancı basın Daum’un Bursaspor’un yeni teknik direktörü olduğunu internet sitelerinden son dakika gelişmesi olarak duyurdu.

DHA

Haberin Devamı