Ekonomi 10 yılda 5 milyon konut geliyor

10 yılda 5 milyon konut geliyor

Paylaş
10 yılda 5 milyon konut geliyor

Başbakan'ın 'İktidarı kaybetmeye bile hazırım' dediği plan Meclis'e geliyor

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, büyük yıkım yaratan Van depremiyle ilgili olarak, “Bu tabloları defaatle yaşamaktansa iktidarı kaybetmek çok daha hayırlıdır” sözünün ardından başlatılan, “depreme karşı kentsel dönüşüm projesinin” ayrıntılarına Habertürk ulaştı.

Başbakan’ın talimatıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bürokratlarının başlattığı ve 1 ay içinde Meclis’ten geçirilmesi hedeflenen plana göre 10 yılda devlet ve özel sektör eliyle 5 milyon konut yapılacak. İşte yeni planın ayrıntıları:

Haberin Devamı

ENVANTER ÇIKARILACAK

* Türkiye genelinde hasarlı, depreme dayanıksız ve kaçak binaların envanteri çıkarılacak.

* Riskli bölgeler ve binalar, “1. derece, 2. derece, 3. derece” diye numaralandırılacak. Bina ve arsaların değer tespitleri yapılacak.

* Kamulaştırma imkânı yoksa, binalar sahiplerinden alınarak kendilerine yeni yerler gösterilecek.

* Cazibe merkezleri oluşturularak insanların riskli binaları terk etmeleri kolaylaştırılacak.

* Dönüşüm projesi tek başına kamunun üstleneceği bir yük olmayacak. Bakanlıklar, belediyeler, özel sektör, müteahhitler, sivil toplum örgütleri birlikte hareket edecek.

* Proje yürürlüğe konulurken, rant beklentisi ve haksız kazanç oluşturulmayacak. Yeni projelerle birlikte; sosyal donatı alanları, yeşil alanlar yaratılacak.

* Tapu Kanunu, Kat Mülkiyeti Kanunu, Medeni Kanun, İmar Kanunu, Ceza Kanunu değiştirilecek.

* Yapılacak yasal düzenlemeyle, kaçak, çürük bina sahiplerine ve yasal mevzuata aykırı hareket edenlere ağır yaptırımlar ve cezalar getirilecek.

* 2012’den sonra Müteahhitlik Yetki Belgesi olmayan müteahhitlik yapamayacak, belge herkese verilmeyecek.

* Finansman sorununun çözümünde bonus yöntemi uygulanacak. Örneğin 5 kat imar izni olan bir arsaya karşılık 7-8 katlık imar izni verilecek ya da değerli arsa gösterilerek teşvik edilecek. Gerekirse uluslararası finansman sağlanacak.

Haberin Devamı

YAPI DENETİMİNDE ÜST KURUL MODELİ

* Yapı denetiminde Üst Kurul gibi çalışacak bir mekanizme kurulacak. Bu kurul, yapı denetim firmalarını denetleyecek. Projenin başından sonuna devrede olacak.