Antalya 100'üncü yıla 10 proje finalde

100'üncü yıla 10 proje finalde

Paylaş
100'üncü yıla 10 proje finalde

100'üncü yıla 10 proje finalde

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)- ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO), Cumhuriyetimizin 100'üncü Yılı Eseri Projesi Fikir Yarışması'nın sonuçları belli oldu. Fikir yarışmasında 5'i asil, 5'i yedek olmak üçere toplam 10 proje teşvik ödülü kazandı. Projeler arasında 50 metrelik ay yıldızlı kuleden sonsuzluk heykeline, opera binasından bilim-sanat köyüne birçok fikir yer alıyor.

ATSO'nun Cumhuriyetimizin 100'üncü Yılı Eseri Projesi fikir yarışmasının birinci etabında yaklaşık 160 proje başvurusu içerisinden 5'i asil, 5'i yedek olmak üzere toplam 10 projeye teşvik ödülleri verildi. Seçilen 10 proje önümüzdeki süreçte düzenlenecek çalıştayda da katılımcılar tarafından değerlendirilecek ve yeni proje fikirleriyle birlikte düzenlenecek yarışma neticesinde ATSO öncülüğünde Antalya'ya Cumhuriyetimizin 100'üncü yıldönümünü simgeleyen bir eser hayata geçirilecek.

Proje sahipleri ATSO Meclis Salonu'nda düzenlenen törenle ATSO Başkanı Davut Çetin ve Meclis Başkanı Sülelman Özer tarafından ödüllendirildi. Ödül alanlar arasında 90 yaşındaki Teknik Veri Evi projesinin sahibi mimar Ercan Evren'den 10 yaşındaki 100'üncü Yıl Cumhuriyet Kütüphanesi projesinin sahibi Batu Açıkbaş da yer aldı.

ASİL PROJELER

Cumhuriyetimizin 100'üncü Yılı Eseri Projesi fikir yarışmasında asil olarak ödül kazanan projeler ve sahipleri şöyle: Serdar Alp Öztürk'ün Atatürk Bilim-Sanat Köyü ve Ödülleri, Batu Açıkbaş'ın 100'üncü Yıl Cumhuriyet Kütüphanesi, Ercan Evren'in Teknik Veri Evi (TVE), Selahattin Çelik'in Sonsuzluk Anıtı ve Mediha Kaya'nın Cumhuriyetin Çocukları Sanat Galerisi.

YEDEK PROJELER

Yarışmada yedek olarak ödüllendirilen projeler ve sahipleri ise şöyle: Mehmet Arda'nın opera binası, Cem Güney Çevikbaş'ın 100'üncü Yıl Cumhuriyet Kulesi, Celal Öziş'in 100'üncü Yılda Nice 100 Yıllara, Defne Rengin Çetin'in Antalya 100'üncü Yıl Cumhuriyet Deniz Müzesi, Dr. Vahap Vahapoğlu'nun 100 Çınar projeleri.

100'ÜNCÜ YIL SİMGE ESERİ OLACAK

ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya'da Cumhuriyetimizin 100'üncü Yılı Simge Eseri projesinin temel amacının Atatürk'ün aziz hatırasını yaşatmak, O'nu ve 'En büyük eserim dediği' Cumhuriyeti gelecek nesillere ve dünyaya tanıtmak olduğunu söyledi. Atatürk'ü anmanın, resmi bir formalite meselesi olmadığını belirten Çetin, “Atatürk'ün fikirlerini ve vizyonunu bugün halen tam olarak anladığımızdan emin değilim. İşte 100'üncü Yıl projemizin büyük önderin, Cumhuriyetin, tarihimizin daha iyi anlaşılmasına katkı yapacağını ümit ediyorum" dedi.

TÜRKİYE'NİN VİTRİNİ ANTALYA

Türkiye'nin vitrini Antalya'da Atatürk'ü ve Cumhuriyeti gelecek nesillere ve milyonlarca ziyaretçiye anlatacak 100'üncü Yıl eserinin Atatürk ve Cumhuriyetimizin kurucularına karşı vefa borcu olduğunu kaydeden Çetin, yarışmanın birinci aşamasında 160 civarında fikir ve önerinin değerlendirilerek, jüri tarafından 10 proje önerisine teşvik ödülü kararı verildiğini açıkladı. Çetin, ikinci etapta bütün kurum ve kuruluşların temsilcileriyle bir çalıştay düzenlenerek, bir önerinin seçileceği veya bir proje yarışması düzenleneceğini kaydetti.

AKDENİZ HEYKELİ TEKLİFİ

Cumhuriyetimizin 100'üncü Yılı eseri için en çok önerilen projeler arasında birkaç konu öne çıktığını belirten Çetin, “İlhan Koman'ın Akdeniz Heykeli'nin Antalya'ya getirilmesi veya replikasyon yapılması konusunda çok öneri geldiğini görüyoruz. 100'üncü Yıl Kulesi yapılması yönünde öneriler geldi. Müze, opera sarayı, kütüphane türünde öneriler oldu. Düden şelalesi, su temalı fikirler geldi. Atatürk temalı park, bilim-sanat köyü projeleri var. Deniz üzerinde kule, denizaltı müzesi önerileri de yapıldı" diye konuştu.

ÇETİN DESTEK İSTEDİ

Bu temaların aslında halkın ortak istek ve önerilerini yansıttığını da söyleyen Davut Çetin, “Keşke dünyada yankı uyandıracak, Antalya'nın geleceğine de güç katacak bir eseri Antalya'da yaşayan herkesin katkısıyla, hükümetimizin ve bütün kurum ve kuruluşlarının desteğiyle yapabilsek. Keşke hükümet destek verse, bankalarımız, holdinglerimiz Türkiye'nin vitrini Antalya'da dünya çapında mimari bir eser yapılmasına katkı sağlasalar" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı