Gündem 118'lik ninenin sırrı

118'lik ninenin sırrı

Paylaş
118'lik ninenin sırrı

118 yaşındaki Fatma Nine uzun ve sağlıklı yaşamanın sırrını, 'mevsimi dışında yetişen hiçbir ürünü tüketmemek'le açıklıyor

Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde oğluyla yaşayan Fatma Solmaz, sağlıklı yaşam sırrını anlattı. 1 Temmuz 1894 tarihinde doğduğunu, küçük yaşta evlendiğini, 5 çocuk, 27 torun ve 8 tane torununun torunu olduğunu bildiren Fatma Nine, eşini 21 yıl önce kaybettiğini, hayatının büyük bölümünü yaylalarda hayvancılık yaparak geçirdiğini anlattı.

Şimdilerde biberonla beslediği kuzularıyla ilgilendiğini aktaran Fatma nine, 6 yıl önce ilk kez doktora gittiğini kaydetti.

Doktorun anlattıkları karşısında şaşırdığını dile getiren Fatma Solmaz, “6 yıl önce ilk kez doktorla karşılaştım. Balkondan düştüğüm için ayağım incinmişti. Doktora 'ilk kez sağlık kuruluşuna geldiğimi' söyleyince bir hayli şaşırmıştı” dedi.

ET, SÜT YOĞURT, DÜZENLİ YEMEK

Uzun yaşamasını doğal beslenmeye borçlu olduğunu ifade eden Solmaz, uzun yaşamasının sırlarını şöyle anlattı:

“Ziyaretime gelenlerin ilk sorusu bu; 'Nasıl ettin de bu kadar yaşadın?' oluyor. Mevsimi dışında yetişen hiç bir ürünü tüketmiyorum. Genelde hayvansal ve bitkisel besinleri tercih ediyorum. Yemek öğünlerini hiç şaşırmam. Yemeği hep zamanında ve düzenli yerim. Bol miktarda haşlanmış et, tereyağı, süt, yoğurt, yumurta, taze sebze ve meyve tüketiyorum.”

Solmaz, gençlere de tavsiyelerde bulunarak, sigaradan uzak durmalarını, süt ve yoğurt tüketmelerini istedi. Solmaz, “huzurlu bir hayat”ın da uzun ömrün garantisi olduğuna dikkati çekti.

Ailesinin Yörük olduğunu, geçmişte göçebe hayatı sürdükleri ve nerede doğduğunu bilmediğini belirten Solmaz, bu nedenle resmi kayıtlarda doğum yeri bölümüne “seyyar” yazıldığını kaydetti.

“2 yıl öncesine kadar tarlada çalışırdı”

Fatma Solmaz'ın 74 yaşındaki oğlu İsmail Solmaz ise annesinin son 6 yıldır doktora gitmeye başladığını, öncesinde ise hiç doktora gitmediğini belirtti.

Annesinin doğal ürünlerle beslendiğini kaydeden Solmaz, “Tereyağını, balı özellikle eti çok sever. Annem 2 yıl öncesine kadar bizimle tarlada çalışırdı. Ailenin idaresini hiç bırakmadı. Onun yaşama sarılışı bizlere de şevk veriyor” diye konuştu.