Gündem 12 Eylül Davası bugün başladı

12 Eylül Davası bugün başladı

Paylaş
12 Eylül Davası bugün başladı

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının istendiği 12 Eylül Darbesi'ne ilişkin dava bugün başladı. Savcı, Evren ve Şahinkaya'nın rütbelerinin sökülmesini de talep etmişti

12 Eylül askeri darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ali Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı dava başladı.

Haberin Devamı

Sanıkların katılmadığı Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, sanık avukatları ile müdahiller ve avukatları, TBMM, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini izafeten Başbakanlık, DİSK, TÖB-DER gibi müdahil tüzel kişilerin avukatları hazır bulunuyor.

Duruşma başlarken fotoğraf çeken bir kişi, dışarı çıkarıldı. Yoklamanın alınmasıyla başlayan duruşmada, Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, bazı kişilerin müdahillik talebiyle dilekçe verdiğini belirtti.

Esas hakkındaki görüşte, sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın, TCK’nın "Devlet kuvvetleri aleyhine cürümler" başlıklı 146. Maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

SAVCI MÜTALAASINDA NE DEMİŞTİ?

Cumhuriyet Savcısı Selçuk Kocaman, sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın, TCK'nın "Devlet kuvvetleri aleyhine cürümler" başlıklı 146. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmalarını istedi.

Haberin Devamı

Kocaman, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, esas hakkındaki görüşünü açıkladı. Kocaman, sanıkların, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 146. maddesi uyarınca cezalandırılmalarını talep etti.

Maddede "Türkiye Cumhuriyeti Teşkilatı Esasiye Kanunu'nun tamamını veya bir kısmını tağyir ve tebdil veya ilgaya ve bu kanun ile teşekkül etmiş olan Büyük Millet Meclisini iskata veya vazifesini yapmaktan men'e cebren teşebbüs edenler, ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasına çarptırılır" ifadesi yer alıyor.

'RÜTBELERİ SÖKÜLSÜN'

Savcı, esas hakkındaki mütalaasında Evren ve Şahinkaya’nın rütbelerinin sökülmesini de istedi.