Siyaset '12 Eylül'de sona yaklaşılıyor
Paylaş
'12 Eylül'de sona yaklaşılıyor

Yarın saat 10.00'da Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılacak duruşmada, esas hakkındaki mütalaanın mahkeme salonuna kurulan sesli ve görüntülü sistem aracılığıyla, hastanede yatan Evren ve Şahinkaya'nın yüzüne okunacağı belirtildi. İkisi için de ağırlaştırılmış müebbet isteniyor

12 Eylül askeri darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ali Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı davada, esas hakkındaki mütalaanın verilmesi bekleniyor. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşma, yarın saat 10.00’da başlayacak.

>> GEÇEN YIL YATAKTAN KATILDILAR


Mütalaanın, Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığınca mahkeme salonuna kurulan sesli ve görüntülü sistem aracılığıyla, Evren ve Şahinkaya’nın yüzüne okunacağı belirtildi.

EVREN ANKARA, ŞAHİNKAYA İSTANBUL GATA'DAN BAĞLANACAK


Evren’in, Ankara’daki Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi (GATA), Şahinkaya’nın ise İstanbul’daki GATA’dan mahkeme salonuna bağlanacağı öğrenildi. Hastanede Evren’e, Avukat Sezin Duygu Tuncer, Şahinkaya’ya Avukat Burak Başkale eşlik edecek. Sanıkların avukatı Bülent Hayri Acar ise mahkemede hazır bulunacak.

Öte yandan, sanık avukatlarının, müvekkillerinin, "sağlık durumları" nedeniyle duruşmadan vareste tutulmaları talebi, mahkemece reddedildi.

Esas hakkındaki mütalaayı Cumhuriyet Savcısı Selçuk Kocaman verecek.

Geçen celse, mahkeme, Bayrak Harekat Planı’ndaki "Sivil İşler Koordinasyon Grubu"nda yer alan kişilerin belirlenerek, haklarında soruşturma yürütülmesi için TMK’nın 10. maddesiyle yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine suç duyurusunda bulunulmasına, aynı grupla 12 Eylül’e giden süreçte görev alan diğer sivil unsurlar hakkında MİT Müsteşarlığından bilgi ve belgelerin istenmesine karar vermişti.

Mahkeme, önceki duruşmanın ara kararı uyarınca yazılan müzekkereye Genelkurmay Başkanlığından gelen cevabı yetersiz görerek, daha ayrıntılı yeniden müzekkere yazılmasını kararlaştırmıştı.

Tahir Canan’ın da arasında bulunduğu bazı kişilerin müdahillik taleplerini "gerekli koşulları taşımadıkları ve belge sunmadıkları" gerekçesiyle reddeden mahkeme, sanıklarla ilgili "sistematik işkence" ve "kötü muamele" eylemleri iddiaları üzerine yürütülen soruşturmanın akıbetinin savcılıktan sorulmasına karar vermişti.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENİYOR

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Evren ve Şahinkaya, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın tamamını veya bir kısmını değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya ve anayasa ile teşekkül etmiş olan Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına engel olmaya cebren teşebbüs etmek" ile suçlanıyor.

Suç yerinin Ankara, tarihinin ise 2 Ocak-12 Eylül 1980 ile 6 Aralık 1983 arası gösterildiği iddianamede, Evren ve Şahinkaya’nın, Türk Ceza Kanunu’nun "devlet kuvvetleri aleyhinde cürümler"e ilişkin 146. maddesi ile 80. maddesi uyarınca "ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına" çarptırılmaları isteniyor.

AA

Haberin Devamı