Gündem 13 yıllık zorunlu eğitime imam hatip kesintisi

13 yıllık zorunlu eğitime imam hatip kesintisi

Paylaş
13 yıllık zorunlu eğitime imam hatip kesintisi

Milli Eğitim Şurası, 8 yıllık kesintisiz eğitimle kaldırılan imam hatip liselerinin orta kısımlarının yeniden açılmasını sağlayacak bir karara imza attı. Buna göre zorunlu eğitim 13 yıl ama 1+4+4+4 şeklinde kesintili olacak

‘Eğitimde 2023 Vizyonu’ başlığıyla toplanan 18. Milli Eğitim Şurası’ndan dini eğitimin daha ağırlıklı yapılması ile 28 Şubat yürürlüğe giren 8 yıllık kesintisiz eğitim ile kapatılan imam hatip liselerinin orta kısımlarının (6-8. sınıf) yeniden açılmasının önünü açacak tavsiye kararları çıktı.

Haberin Devamı

İlk ve ortaöğretimle ilgili komisyonun kararı olarak Şura Genel Kurulu’na gelen ‘ilköğretim okullarında 8 yıllık zorunlu eğitimin öğrencilerin yaş ve gelişim özellikleri dikkate alınarak kademelendirilmesi’ önerisi, Eğitim Bir- Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu’nun teklifiyle değiştirildi.

Gündoğdu’nun Genel Kurul’a, “8 yıllık kesintisiz eğitim askeri dayatmadır” görüşüyle verdiği önerge, ‘alkışlarla’ kabul edildi. 8 yıl yerine 13 yıllık zorunlu eğitimi “1+4+4+4” şeklinde kesintili hale getiren sistem hayata geçerse, öğrenciler 1 yıl okul öncesi, 4 yıl temel eğitim, 4 yıl yönlendirme ve ortaöğretime hazırlık ve 4 yıl ortaöğretimde okuyacak.

Eğitim dinselleşiyor

Kurul’da zorunlu din dersinin yanı sıra öğrencilerin seçmeli din dersi almasına ilişkin öneri ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin daha etkin şekilde işlenmesi yönündeki öneri de benimsendi. Bu kapsamda örneğin, 1-3. sınıf arasında din dersi olmamasına karşın, bu sınıftaki öğrencilere çeşitli etkinlik ve oyunlarla dini değerler anlatılabilecek.

Haberin Devamı

28 Şubat’ın rövanşı

Önerdikleri sistemde 5. yılın başında öğrencinin yönlendirmeye tabi tutulacağını söyleyen Ahmet Gündoğdu, “Sosyal bilimler, imam hatip liseleri ya da daha çok din eğitimi almak mı istiyorlar? Öğrenciler tercihlerinin olabileceği bir 4 yıl ve ortaöğretimde 4 yıl okuyacaklar” dedi.

Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, “Bu karar 28 Şubat sürecinde imam hatiplerin orta kısmının kaldırılmasına yol açan kararın rövanşıdır. Asıl amaç imam hatiplerin orta kısımların açılmasına zemin sağlamaktır” dedi.