Gündem 130 kişi vatandaşlıktan çıkarılınca ne olacak?

130 kişi vatandaşlıktan çıkarılınca ne olacak?

Paylaş
130 kişi vatandaşlıktan çıkarılınca ne olacak?

Aralarında FETÖ elebaşı Gülen, Kozanlı Ömer ve firari HDP'li vekillerin de bulunduğu 130 kişinin vatandaşlıktan çıkarılma ilanı Resmi Gazete'de yayımlandı. Pekiyi vatandaşlıktan çıkarılmak ne anlama geliyor? İşte yanıtı...

Resmi Gazete'de yer alan açıklamaya göre aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'le HDP'li vekiller Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer'in de bulunduğu 130 kişi, 3 ay içinde Türkiye'ye gelmezse vatandaşlıktan çıkarılacak.


İçişleri Bakanlığı'ndan 130 kişi için vatandaşlıktan çıkarma ilanı!


Çağrı yapılanlardan FETÖ/PDY elebaşı Fetullah Gülen "kırmızı", FETÖ/PDY'nin emniyet imamı "Kozanlı Ömer" kod adlı Osman Hilmi Özdil mavi, FETÖ/PDY üyeliğinden aranan İbrahim Özkara, Ali Akın, Soner Cesur, İbrahim Kabadayı ve Eşref Çiftçi gri, Muhammed Eroğlu ise turuncu listede yer alıyor.

Vatandaşlıktan çıkarılırlarsa bunlar olacak...

Vatandaşlıktan çıkarılan bir daha asla Türk vatandaşı olmayacak.

Malları hazineye tasnif edilerek bedelleri hesaplarına yatırılacak.

Malvarlığının terörün finansmanında kullanıldığı belirlenirse o bedel ödenemeyecek.

Vatandaşlıktan çıkarılma işlemi süren adli süreçleri etkilemeyecek.

Bu kişiler hakkındaki iade talepleri de aynı kapsamda devam edecek.

Karar vatandaşlıktan çıkarılanların ailelerinin vatandaşlığını etkilemeyecek.

"VATANDAŞLIKTAN ÇIKARILMA YARGILAMAYI ETKİLEMEZ"


Prof. Dr. Ersan Şen ise vatandaşlıktan çıkarılma durumunda neler olacağını şu sözlerle anlattı:

Kaçakların kendilerine yapılan uyarıya rağmen Yurda dönmemeleri nedeniyle yargılamaları tamamlanamadığı için vatandaşlıktan çıkarılmaları, esasında yargılamaların tamamlanabilmesine yardımcı olmayı hedeflemektedir. Sorgusu yapılamayan şüpheli veya sanık hakkında tutuklama ve mahkumiyet kararı verilemeyeceğinden, vatandaşlıktan çıkarmanın yargılamaları çıkmaza sokacağı ve neticesiz bırakacağı iddia edilse de, şüpheli veya sanığın vatandaşlıktan çıkarılması ile bu kişilerin Türkiye Cumhuriyeti’ne iade edilmeleri veya yakalanıp Yurda getirilmeleri birbirinden farklı meselelerdir, yani vatandaşlıktan çıkarma iadeyi veya yargılanmayı engellemez.


Yargılama süreci aynen devam eder, ancak şüpheli bulunamadığında kamu davası açılmayabilir veya açılsa bile hakkında dava yürümez, yani yakalanıp mahkeme önüne çıkarılması veya uluslararası adli yardımlaşma usulü ile bulunduğu yabancı ülkede yargılanması sağlanır. İddiaya konu suçun yer olan Türkiye Cumhuriyeti’nde şüpheli veya sanığın yargılanması sağlanıp, maddi hakikate ve adalete ulaşılması önemlidir.


"YURDA İADESİ MÜMKÜN MÜ?"


İade ile vatandaşlığı kaybettirmenin doğrudan bir ilgisi yoktur. Ancak Türk vatandaşlığını kaybeden kişi vatansız kalacağından, bulunduğu ülkede siyasi iltica talebinde bulunup yabancı ülke vatandaşlığını elde etmeye çalışabilir. Bu gerçekleşirse; iade kuralı tersine işleyecek, Türk vatandaşlığını kaybedip yabancı ülke vatandaşlığını kazanan şüpheli veya sanığın iadesi, “vatandaş iade edilemez” prensibi gereğince Türkiye Cumhuriyeti lehine gerçekleşmeyecektir.


TÜRK VATANDAŞLIĞI KANUNDAKİ HÜKÜM


Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun, "Türk vatandaşlığını kaybettirme" başlıklı 29. maddesinin ikinci fıkrası şu hükümleri içeriyor: "TCK'daki anayasal düzene karşı işlenen suçlar nedeniyle hakkında soruşturma veya kovuşturma yürütülen ve yabancı ülkede bulunması nedeniyle kendisine ulaşılamayan vatandaşlar, bu durumun soruşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı veya kovuşturma aşamasında mahkeme tarafından öğrenilmesinden itibaren bir ay içinde vatandaşlıklarının kaybettirilmesi amacıyla Bakanlığa bildirilir.

Bakanlıkça Resmi Gazete'de yapılan yurda dön ilanına rağmen üç ay içinde yurda dönmemeleri halinde, bu kişilerin Türk vatandaşlıkları Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla kaybettirilebilir." Bu hüküm uyarınca, Fetullah Gülen başta olmak üzere listede ismi yer alan kişiler, Resmi Gazete'de yayımlanan ilana rağmen üç ay içinde yurda dönmezse Türk vatandaşlıkları Bakanlar Kurulu kararıyla kaybettirilebilecek.