Gündem 1300 kilo altın arıyorlar!

1300 kilo altın arıyorlar!

Paylaş
1300 kilo altın arıyorlar!

Bursa'nın Orhaneli İlçesi'ne bağlı Kusumlar Köyü'nde, Bursa Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü'nden alınan izinle tarihi ahşap evin altına gömüldüğü öne sürülen Osmanlı'nın son döneminden kalma 1300 kilo ağırlığındaki altın, 5 kişi tarafından aranıyor.

Orhaneli'ye bağlı Kusumlar Köyü’nde mezarı bulunan 1919 yılında Osmanlı adına bölgeden topladığı vergileri İstanbul’a göndermediği için dönemin padişahının emriyle öldürüldüğü bildirilen Yazıcızade Ali Hüsamettin’in toprağa gömdüğü iddia edilen 1300 kilo altın, kimlikleri açıklanmayan 5 kişi tarafından Kusumlar Köyü’nde kaldığı evinde aranıyor.

Haberin Devamı

Haftasonuna kadar devam etmesi beklenen kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğü’nden alınan izinle jandarma ve uzmanların kontrolünde gerçekleştiriliyor. Gerekli izni alan kişilerin, kazı yapabilmek için evin 5 hissedarına da 2’şer bin TL para verdiği ileri sürüldü.

Yazıcızade Ali Hüsamettin’in yaşadığı dönemde Bursa’nın Orhaneli, Kütahya’nın Domaniç ilçeleri ile Balıkesir’de işletilen 29 değirmen ve halktan topladığı paralarla Osmanlı’ya büyük katkı sağladığı, daha sonra para ödenmeyince çıkarılan fermanla öldürüldüğü ileri sürülüyor. ’Derebeyi Yazıcızade’ olarak tanınan Ali Hüsamettin’in Kusumlar Köyü’nde bulunan mezarı da daha önce defineciler tarafından talan edilmişti.

Haberin Devamı