Eğitim - Kariyer 131 milyon kız çocuğu okula gidemiyor

131 milyon kız çocuğu okula gidemiyor

Paylaş
131 milyon kız çocuğu okula gidemiyor

Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu’nun geçen yıl yayımladığı Dünya Nüfus Raporu’na göre her yıl 12 milyon kız çocuğu 18 yaşına basmadan evlendiriliyor. 18 yaşından önce evlenen her 10 çocuktan 9’u da kız çocuğu. BM ve UNICEF’in 2018 yılında yayımladığı bir başka rapor ise dünya genelinde 131 milyon kız çocuğunun okula gidemediğini gösteriyor.

AVRUPA’DA İLK SIRADAYIZ

Haberin Devamı

Acıbadem Üniversitesi Suç ve Şiddetle Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi ile İMDAT Derneği tarafından hazırlanan 2020 Yılı Türkiye Çocuk Evlilikleri Raporu’na göre 2020 yılında 18 yaşından küçük, 13 bin 14 kız çocuğu evlendirildi. Kız çocuk evliliklerinin toplam evlenmeler içindeki oranı yüzde 2.7. Türkiye çocuk evliliklerinde Avrupa’da ilk sırada.

CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ

Elazığ İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Yasemin Açık, kız çocuklarının toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile küçük yaşlardan itibaren tanışmaya başladığını söyledi. Prof. Dr. Açık, “Sağlıklı bir toplum yapısı toplumsal cinsiyet eşitliği ile sağlanabilir. Bu alandaki farkındalık ilk olarak ailede kazanılır” diye konuştu.

Haberin Devamı

OKULLAŞMA ORANI DÜŞTÜ

Ailelerde eğitim seviyesinin daha düşük olduğu, eğitim olanaklarının kısıtlı olduğu bölgelerde erken yaşta evliliklerin daha fazla yaşandığını söyleyen Prof. Dr. Açık, “2012-2013 eğitim öğretim yılında yüzde 98.9 olan kız çocuklarının okullaşma oranı, 2019-2020 eğitim öğretim yılında yüzde 93.5’e düşmesi kız çocukları adına endişe verici bir durum” dedi.