Dünya 1.5 milyar ışık yılı uzaklıktan gelen radyo dalgaları tespit edildi

1.5 milyar ışık yılı uzaklıktan gelen radyo dalgaları tespit edildi

Paylaş
1.5 milyar ışık yılı uzaklıktan gelen radyo dalgaları tespit edildi

Bilim insanları 1.5 milyar ışık yılı uzaklıktaki bir galaksiden gelen, tekrarlanan radyo dalgaları tespit ettiklerini duyurdu. Şimdiye kadar 60’tan fazla hızlı radyo patlamaları (FRB) tespit edilse de, sadece onlardan bir tanesi kendini tekrar etmişti. Bu yeni tespit edilen FRB ise 6 kez kendini tekrar etmesiyle bilim dünyasında heyecan yarattı. Tespit edilen FRB’nin bir milisaniye kadar sürdüğü ve Güneş'in 12 ayda ürettiği enerjiye eşit miktarda enerjiye sahip olduğu belirtildi.

Kanada’daki British Columbia Üniversitesi’nden bilim insanları, CHIME (Kanada Hidrojen Yoğunluğu Haritalama Deneyi) isimli interferometrik radyo teleskobu ile galaksinin 1,5 milyar ışık yılı ötesinden gelen 13 hızlı radyo dalgası patlaması tespit ettiklerini açıkladı.

Haberin Devamı

British Columbia Üniversitesi'nden astrofizikçi Ingrid Stairs, uzayın derinliklerinde bu dalgalardan daha fazla olabileceğini ifade ederek daha fazla kaynak saptadıkça bu sinyallerin nereden geldiği ve bunlara neyin sebep olduğuyla ilgili daha fazla bilgiye sahip olunabileceğini dile getirdi.

Güçlü radyo dalgaları ilk kez 2007'de Avustralya'daki Parkes radyo teleskobu tarafından tespit edilmişti.