Gündem 18 yıldır aklınız neredeydi?

18 yıldır aklınız neredeydi?

Paylaş
18 yıldır aklınız neredeydi?

57'nci Alay'ın doktoru Rum asıllı Yüzbaşı Dimitroyati'nin mezar taşı 18 yıl sonra “Sarıkamış'ta şehit düştü” denilerek kaldırıldı

Birinci Dünya Savaşı’nın en kanlı çarpışmasına sahne olan Çanakkale’de Mustafa Kemal yönetimindeki 57’nci Alay, kanının son damlasına kadar savaşarak düşmanı püskürtmüştü. Tüm askerleri savaşta şehit düşen ‘57’nci Alay’ adına açılan Çanakkale’nin Gelibolu Yarımadası’ndaki sembolik şehitliği her yıl milyonlarca kişi ziyaret ediyor.

Haberin Devamı

Ziyaretçiler, 57. Alay şehitlerinin adlarının yazılı olduğu mezar taşlarının önünde dua ediyor. Sembolik şehitlikte 57’nci Alay’ın doktoru Rum asıllı İstanbullu Tabip Yüzbaşı Dimitroyati’nin de mezar taşı bulunuyordu.

‘VASİYETİ VARDI’

Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, “Çanakkale’de değil Sarıkamış’ta şehit düştü” diyerek Dimitroyati’nin mezar taşını kaldırdı. Yerine, Çetnili 22 yaşındaki er Ali oğlu İbrahim’in mezar taşını koydu.

Gelibolu’da alan kılavuzu olarak görev yapan Emel Akbay “Yıllardır ziyaretçilere önce Dimitroyati’nin mezar taşından başlayarak şehitliği gezdiriyordum. Dimitroyati’nin Türk askerleri ile koyun koyuna yatmak için vasiyeti olduğu biliniyor. Madem Sarıkamış’ta şehit düşmüş. 18 yıldır akılları neredeydi” diyerek tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Erdem SÜREK/DHA