Gündem 19 Mayıs coşkusu

19 Mayıs coşkusu

Paylaş
19 Mayıs coşkusu

Türkiye'nin dört bir yanında on binlerce kişi 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutladı

KADIKÖY

Kadıköy Belediyesi tarafından organize edilen yürüyüş saat 19.00’da Suadiye ışıklarda başladı. Yürüyüş nedeniyle Bağdat Caddesi 18.30-20-30 saatleri arasında araç trafiğine kapatıldı.

Binlerce kişi yürüyüş için ellerinde Türk bayraklarıyla caddeye koştu. Yürüyüşe Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, CHP Milletvekilleri Gürsel Tekin, Akif Hamza Çebi ve Nur Serter de katıldı. Göztepe Parkı’na kadar devam eden yürüyüş sırasında çalınan marşlar ve şarkılar yürüyüşe katılanları coştururken, kortejdeki genç bir kızın gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Göztepe Parkı’na gelindiğinde Mustafa Kemal Atatürk, şehitler ve Reyhanlı’daki saldırıda hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Ardından CHP Milletvekilleri kalabalığı selamlarken Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de bir konuşma yaptı.

Öztürk konuşmasında, "19 Mayıs’ı kutlamak istemeyenler bu ülkenin kurtuluşunu hazmedemeyenlerdir" dedi. Öztürk daha sonra Atatürk’ün gençliğe hitabesini yürüyüşe katılanlarla birlikte okudu. Selami Öztürk konuşmasının sonunda yürüyüşe katılanlara karanfil fırlatıp selamladı.

19 Mayıs coşkusu


BEŞİKTAŞ

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları çerçevesinde Beşiktaş Belediyesi tarafında düzenlenen yürüyüşe binlerce kişi katıldı. Saat 19.30’da Dikilitaş Darphane önünden başlayan bando eşliğinde ellerindeki Türk bayrakları ve fenerlerle yürüyen vatandaşlar, marşlar ve sloganlarla Beşiktaş Çarşı’yı geçerek, Deniz Müzesi’nin yanındaki Babaros Parkı’na geldi. Burada saygı duruşunda bulunulduktan sonra İstiklal Marşı okundu. Daha sonra kurulan sahneden vatandaşlara hitap eden Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Reyhanlı’da yaşanan patlamaları kınadıklarını dile getirerek, kutlamalar kapsamında gerçekleştirilecek konserlerin iptal edildiğini aktardı.

ZONGULDAK

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nce, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle ’Gece bareti yürüyüşü’ adı altında yürüyüş düzenlendi.

Bahçelievler Mahallesi Milli Egemenlik Caddesi’nde toplanan kalabalık ellerinde Türk Bayraklarıyla birlikte yürüyüşe başladı. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Uğur Akdeniz, Zonguldak Belediye Başkanı CHP’li Muharrem Akdemir, bazı siyasi parti temsilcileri, izciler, sporcular, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar katıldığı yürüyüşte ’Mustafa Kemal’in askerleriyiz’, ’Ne mutlu Türküm diyene’ sloganları atıldı. Yürüyüşe katılanların bazı vatandaşların da baretle katılmaları dikkat çekti. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Uğur Akdeniz ile Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ve bir grup vatandaş, Alaborina Restaurant’ta havai fişek gösterilerini izlemek üzere Zonguldak Belediyesi 100.Yıl Terminali’nde yürüyüşlerine son verirken 700 kişilik kalabalık ise yürümeye devam etti. Yürüyen vatandaşlara araç sürücüleri de korna çalarak destek verdi. Gazipaşa Caddesi’ne gelindiğinde ise CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk ve CHP İl Başkanı Halil Furat’ın da katılarak destek verdiği yürüyüş, Atatürk Anıtı’nda sona erdi.


BODRUM

Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde, 19 Mayıs etkinlikleri kapsamında düzenlenen fener alayına yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Ellerinde meşale ve Türk bayrakları bulunan topluluğa, çevredeki eğlence mekanlarından çalınan 10. yıl Marşı ve alkışlarla destek geldi.

Bodrum Belediyesi tarafından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 92. yılını kutlama etkinlikleri kapsamında fener alayı düzenlendi. Bodrum Beşiktaşlılar Derneği ve Çarşı grubu üyeleri, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Bodrum Şubesi gazileri, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ve eşi Hülya Kocadon da aralarında bulunduğu yürüyüşe ellerinde meşale ve Türk Bayrağı bulunan yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Yürüyüşe katılanlar arasında bulunan, at üzerinde elinde tuttuğu Türk Bayrağı ile öne çıkan dans eğitmeni 33 yaşındaki Emin Durmaz dikkat çekti.
Neyzen Tevfik Caddesi’ndeki Milta Bodrum Marina Önünden başlayan yürüyüşte, "Tam Bağımsız Türkiye", "Atam İzindeyiz, Uğranda Öleceğiz" , "Unutmayacağız, Unutturmayacağız", "Ya Yolunda Yürürüz, Ya Yolunda Ölürüz", "Türkiye Laiktir, Laiktir kalacak" sloganları atıldı, "Mustafa Kemal’in Askerleriyiz", "Ne Mutlu Türküm Diyene", "Türkiye Uyuma Bayrağına Sahip Çık" yazılı dövizler ile Atatürk fotoğrafları taşındı. Çevredeki eğlence mekanları ve restoranlar da 10. Yıl Marşı çaldı. 2 kilometrelik yürüyüş, Bodrum Anadolu Lisesi bando takımı eşliğinde yapıldı. Yürüyüş Bodrum Belediye Meydanı’nda, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla son buldu.

BURSA

Bursa’da yamaç paraşütü yapan gençler, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı gökyüzünde kutladı. Türk Bayrağı astıkları paraşütleriyle Uludağ’ın zirvesinden havalanan gençler, gökyüzündeki kutlamalarını kamera ile görüntüledi.

Bursa’da Berusa Sportif Havacılık Kulübü ve Ayyıldız Paraşüt Grubu üyesi 12 paraşütçü, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı’nı gökyüzünde kutlamak amacıyla Uludağ’ın zirvesinden sıralı şekilde havalanarak Akçağlayan’a başarılı iniş gerçekleştirdi. Paraşütlerine sarılı Türk Bayrağı’nı Bursa semalarında dalgalandıran havacılık kulubü üyeleri, bu atlayışlarını kamerayla da görüntüledi.

Berusa Sportif Havacılık Kulübü Başkanı Recep Altın İbrahim Altın, milli bayram olan 19 Mayıs’ın coşkusunu gökyüzünde yaşadıklarını belirterek, "Son yıllardaki kutlama tartışmaları biz gençleri üzüyor. Bu, bizim bayramımız ve bunu her zaman kutlayacağız" dedi. Yamaç paraşütünün çok zevkli bir spor olduğunu ve riskli bir spor olmadığını kaydeden İbrahim Altın, kardeşi Recep Altın’ın da Ayyıldız Grubu’nun liderliğini yaptığını söyledi.

ANTALYA

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 94’üncü yıldönümü dolayısıyla düzenlenen ’Fener Alayı’nda, 30 bin kişi yürüdü.


Etkinlik, saat 19.30 sıralarında Konyaaltı Beachpark önünde toplanılmasıyla başladı. Konyaaltı Varyant Yolu’nu takip eden Antalyalılar, 300 metre uzunluğunda dev Türk Bayrağı taşıdı. ‘Ne Mutlu Türküm Diyene’, ‘Mustafa Kemalin Askerleriyiz’ sloganları atan gruba, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Akaydın, Muratpaşa Belediye Başkanı CHP’li Süleyman Evcilmen, Konyaaltı Belediye Başkanı CHP’li Muhittin Böcek, CHP İl Başkanı Devrim Kök, sivil toplum kuruluşu ve meslek odalarının temsilcileri de eşlik etti.

Havanın kararmasıyla birlikte fenerleri yakan Antalyalılar, Beachpark’tan Konyaaltı ve Cumhuriyet caddeleri boyunca yürüdü. Çevredeki vatandaşlar ile turistlerin de destek verdiği grup, yaklaşık 1.5 saat süren yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı’nda toplandı. Protokol konuşmalarının ardından sahneye çıkan Kayahan, Antalyalıları coşturdu.

BALIKESİR


Balıkesir’de, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, yaklaşık 200 kişinin katıldığı fener alayı ile kutlandı.

CHP Gençlik kolları tarafından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinliği kapsamında bugün saat 21.00 sıralarında fener alayı yürüyüşü düzenlendi. Balıkesir Garı’nda biraraya gelen yaklaşık 200 kişi, ellerinde meşaleler ile yürüyüşe geçti. Milli Kuvvetler, Anafartalar ve Kızılay Caddeleri’ni Gençlik Marşı marşı eşliğinde yürüyen topluluk, Atatürk Parkı’ndaki anıtta durdu. Atatürk Anıtı’nda önce Saygı Duruşu’nda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı okundu.

Topluluğa seslenen CHP İl Başkanı Av. Muzaffer Mavuk, "19 Mayıs, yenilmez sanılan emperyalizmin yenilgisinin başlangıcıdır. Bu başlangıç ezilen mazlum ülkelere de örnek olmuştur. 19 Mayıs bağımsızlığın başlangıcıdır. Ne yazık ki iktidar 19 Mayısları 29 Ekimleri, 23 Nisanları, ne kadar kaldırmak istese de biz buna asla izin vermeyeceğiz. Atatürk 19 Mayıs’ı gençliğe emanet etmiştir. Burada daha fazla söze gerek yok, şimdi sözlerimi gençlere bırakıyorum" dedi.
Topluluk arasından öne çıkan genç bir kız Atatürk’ün gençliğe hitabesini okudu. Sık sık "Mustafa Kemal’in Askerleriyiz" slaganlarının atıldığı fener alayına katılan topluluk daha sonra sessizce dağıldı.

DHA

Haberin Devamı