Magazin 1918 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Max Plank kimdir?

1918 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Max Plank kimdir?

Paylaş
1918 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Max Plank kimdir?

Kuantum Kuramı'nı geliştiren ve Termodinamik yasaları üzerine çalışan fizikçi Max Plank internette merak ediliyor. Peki, Max Plank kimdir? İşte Max Plank ile ilgili detaylar…

Ortaya attığı kuantum kuramı ile fizik yasaları içinde devrimsel buluşlara imza atan Max Plank 1918 yılında Nobel Fizik Ödülü kazanmıştır. Peki, Max Plank kimdir? İşte Max Plak hakkında detaylar…

Haberin Devamı

MAX PLANK KİMDİR?

Max Karl Ernst Ludwig Planck, 23 Nisan 1858 tarihinde dünyaya geldi.

Planck, "Kuantum Kuramı"nı geliştirdi ve Termodinamik yasaları üzerine çalıştı. Kendi adıyla bilinen "Planck sabiti"ni ve "Planck ışınım yasası"nı buldu. Ortaya attığı kuantum kuramı, o güne değin bilinen fizik yasaları içinde devrimsel ve çığır açıcı nitelikteydi.

BİLİMSEL ÇALIŞMALARI

Habilitasyon tezini tamamlanması ile Münih’te ücretsiz olarak çalışan özel öğretim üyesi oldu. Isı teorisi alanında yaptığı çalışmalarını daha da ilerletti ve farkında olmadan aynı Gibbs gibi başka termodinamik formalizmine katkıda bulundu. Entropi ile ilgili Clausius’un fikirleri eserinde merkezi bir rol oynadı.

1885 yılında Planch, Kiel Üniversitesi’nde teorik fizik alanına doçent olarak atandı. Entropi ve özellikle fiziksel kimya uygulanan tedavisiyle ilgili daha fazla çalışmalar yaptı. 1897 yılında Treatise’sını (bilimsel çalışma) yayınladı. O, elektrolitik ayrışma Svante Arrhenius teorisi için bir termodinamik temel önerdi. 4 yıl içerisinde Berlin Üniversite’sinde Kirchhoff’un konumuna varis gösterildi. Bu olay muhtemelen Helmholtz'un aracılığı sayesinde gerçekleşti ve 1892 yılında profesör oldu. 1907 yılında Planck, Viyana'da Boltzmann’ın pozisyonu teklif edildi ama Berlin'de kalmak için teklifi reddetti. 1909 yılı süresince, Berlin Üniversitesin’de profesör olarak O, New York Columbia Üniversitesinde Teorik Fizik Ernest Kempton Adams Öğretim Üyesi olmaya davet edildi. Onun derslerinden bir dizisi Columbia Üniversitesi profesörü AP Wills tarafından tercüme edildi ve yayımlandı.[7]. 10 Ocak 1926 tarihinde Berlin’den emekli oldu.

Haberin Devamı