Bilim - Teknoloji 1935'in "katil" robotu!
Paylaş
1935'in "katil" robotu!

1935 yılının "sözde" katil robotu ve onu yapan mühendis, bugünün troll'lerini bile kıskandıracak!

"Troll" kavramının anlamını biliyorsunuzdur. İnternette sık kullanılan bu tanım, "gerçek olmayan iddialar ve tartışmalar yaratıp bilinçli olarak insanları toplu şekilde anlamsız tartışmalara ve kavgalara sürükleyen kişi" olarak özetlenebilir.

Haberin Devamı

İnternetin varlığı, trollerin işini son derece kolaylaştırdı çünkü, ekran karşısında, gerçek kimliğini gizleyerek, sadece dikkat çekici söylemler ve iddialarla insanları yönlendirmek son derece kolay hale geldi. Ancak bugünkü trollerin atası diyebileceğimiz bir mühendisin 1935 yılında yaptıkları, herkese şapka çıkarttırabilir.

İnşaa ettiği mekanik Alpha isimli robotu katil robot diye medyaya tanıtan Harry May isimli mühendis, o zamanlar büyük ilgi toplamış ve toplumda büyük bir infial oluşmasına neden olmuş. Ellerini, kollarını, başını ve ayaklarını sağa sola oynatmaktan başka hiçbir marifeti olmayan bu ilkel mekanik tenekeyi, dönemin insanlarındaki "robot korkusunu" kaşımak için üreten mühendis, robotun eline bir de silah vermiş ve robotun isyan ederek onu vurduğu masalını uydurmuş. Çektiği fotoğrafları da gazetecilere vererek medyada büyük ilgi uyandırmış.

Haberin Devamı

Elbette, mühendisin, o zamanlar çok popüler olan "sihirbaz şovları" için reklam kampanyası olarak organize ettiği bu asparagas haberler, büyük seyirci kitlesi kazanmasını da sağlamış. Ancak haberi ve fotoğrafları 1935'lerin gazetelerinde gören masum halk, kurşun geçirmez, duygusuz, metal yaratıkların isyan edip sokaklarda insanları öldürerek dünyayı ele geçireceğini düşünerek büyük panik yaşamış.

1935'te yaşanan bu olay, trollerin ve medyanın cahil toplumları nasıl kolayca yönlendirebildiğinin eşsiz bir örneği olarak bugün hala karşımızda duruyor.

Resimlerle: Geçmişin ve şimdiki zamanın en çekici robotları

Kaynak: CHIP Online