Gündem 2 bin dolarını liraya çevir, mezar taşını götür

2 bin dolarını liraya çevir, mezar taşını götür

Paylaş
2 bin dolarını liraya çevir, mezar taşını götür

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ateşi bir türlü düşürülemeyen doların yükselişi karşısında ‘döviz bozdurma’ çağrısına destek vermek isteyen bir mermerci, 2 bin dolarını bozdurup makbuzunu getirenin mezar taşını yapacağını açıkladı

Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre, Bursa’nın Osmangazi ilçesinde mermer işletmeciliği yapan Enes Alan, işyerine ve mezar taşlarının üzerine ‘2 bin dolar bozdurup fişini getirene 30’luk mezar taşı bedava’, ‘Dolarını bozdur mezar taşını götür’ yazarak yeni bir kampanya başlattı.

Mermerci olarak doların değer artışının kendi işlerini de olumsuz etkilediğini söyleyen Alan, “Biz de kendi TL’mize sahip çıkmak amacıyla 2, 3 veya 5 bin dolarını bozdurup, makbuzunu getiren vatandaşlarımıza mezar taşını hediye ediyoruz. Bizim mesleğimiz, işimiz bu. Bunu yapabiliyoruz. Belki başka meslektaşlarımıza örnek olur. Onların da böyle bir duyarlılık gösterebilir. Bu sayede insanları, bazı ihtiyaçlarını karşılamak için olsa bile dolarını bozdurmaya ikna edebiliriz diye düşündük, böyle bir kampanya başlattık” diye konuştu.

'MEZARA DA KENDİMİZ YERLEŞTİRİYORUZ'

Vatandaşların bu kampanyaya çok olumlu baktığını da söyleyen Alan, şöyle devam etti: “Hatta birkaç vatandaşımız dolarını bozdurup geldi ama bu iş mezar işi olduğu için bedava yaptırmaya gönlü el vermedi. Fakat yine de makbuzunu bize gösterdi. İlgi görüyoruz. İnşallah vatandaş bundan sonra kendi çabalarıyla da bazı sorunları çözebilecek. Bizim ülkemiz, bizim ekonomimiz, sahip çıkacağız. Kimseye bırakmayacağız. 26 yaşında bir gencim. Elimden gelen ne varsa onu yapmaya çalışıyorum. Vatandaşlarımızın da bu konuyla ilgili ellerinden gelen her şeyi yapmalarını istiyorum. 2 bin dolarını bozdurup getiren vatandaşımıza 750 liralık mezar taşını bir kuruş bile almadan veriyoruz. Hatta gidip kendimiz mezara yerleştiriyoruz.”

ERDOĞAN BAŞLATMIŞTI

Dolar bozdurma çağrılarındaki ‘seferberliği’ ilk olarak Erdoğan başlatmış, bir açılış töreninde doları olanlara açık çağrı yapmıştı: “Son günlerde hani bir döviz meselesi çıkardılar. Gelsin parasını TL’ye dönüştürsün. Türk Lirası değer kazansın, altın değer kazansın. Ne lüzum var gideceğiz dövize değer kazandıracağız. Gelin bunu yapın. Ve bu adımı attığımız sürece birilerinin oyunu da bozulacak. Hiç endişe etmeyin, bu oyunu kısa zamanda bozarız. Bundan önce de bunu yaptılar. 2007-2008’de de bunu yaptılar. O zaman ne dedim ‘Teğet geçecek’ dedim. Aynı şeyi yine söylüyorum, teğet geçecek.”

Bu açıklamanın ardından ilk olarak Borsa İstanbul, tüm nakdi varlıklarını Türk Lirası’na çevirmeye ve Türk Lirası hesaplarında tutmaya karar verdiğini açıklamıştı. Ardından TMSF de alacakların tahsilatında ve bundan sonraki satışlarda yabancı para kullanılmayacağını, işlemlerin Türk Lirası’nı yürütüleceğini belirtmişti.

Son olarak da Diyanet, Hac ve Umre bedellerinin lira olarak tahsil edileceğini açıklamıştı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi de, çağrılara uyarak, yüklü miktarda dolar bozduranların isminin üniversitenin amfi tiyatrosuna verileceğini duyurmuştu.