Gündem 2 PKK'lıya 16 şar kez ağırlaştırılmış hapis

2 PKK'lıya 16 şar kez ağırlaştırılmış hapis

Paylaş
2 PKK'lıya 16 şar kez ağırlaştırılmış hapis

Cudi Dağı'nda 6 özel harekat polisinin şehit edildiği operasyonda yakalanan 2 PKK'lı teröriste ömürboyu hapis cezası istendi

Şırnak Cudi Dağı’nda 6 özel harekat polisinin şehit edildiği operasyonda yakalanan 2 PKK’lı teröriste 16’şar kez ağırlaştırılmış ömürboyu hapis cezası ve 31.5’ar yıl hapis cezası istendi.

Haberin Devamı

Cudi Dağı’nın Derabaşı Mevkii’nde 21 Mart 2012 tarihinde operasyona çıkan özel harekat polislerine PKK terör örgütü mensuplarınca kurulan pusuda 6 polis şehit oldu. Olaydan bir gün sonra devam eden operasyonlarda PKK’lılar ’Cilo’ kod adlı Süleyman Tanrıverdi ve ’Erdal’ kod adlı Mustafa Sidar sağ olarak yakalandı.
Saldırıdan sonra devam eden operasyonlarda 5 PKK’lı ölü olarak ele geçirilirken, 9 güvenlik görevlisi de yaralanmıştı. 6 polisin şehit olduğu ve 9 güvenlik görevlisinin yaralandığı olayda sağ olarak yakalanan 2 terörist ile ilgili iddianame hazırlandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianame 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İddianamede Cudi Dağı’nda şehit olan polis memurları Arif Mamış, Kadir Can, Cihat Akkaya, Recep Topaloğlu, Selim Arslan, ve Mustafa Erdoğan’ın yanısıra 11 Mayıs 2011 tarihinde Şırnak’ın Silopi İlçesi’nde polis memurları Gökmen Şimşek ile Muharrem Ünlü’nün şehit olduğu silahlı saldırıya da yer verildi. Cudi Dağı’nda düzenlenen operasyonda yaralanan 9 güvenlik görevlisinin mağdur olarak yer aldığı iddianamede, sağ olarak yakalanan teröristler ’Cilo’ kod adlı Süleyman Tanrıverdi ve ’Erdal’ kod adlı Mustafa Sidar hakkında ’Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma, silahlı terör örgütüne üye olma, kamu görevlilerini kasten öldürme ve yaralama ile sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah ve mermilerin taşınması,’ suçlarından dava açılması istendi.

Haberin Devamı

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Ali Okumuş her iki teröriste 6 polisi şehit edip 9 polisi yaraladıkları, devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemleri nedeniyle 16’şar kez ağırlaştırılmış ömürboyu hapis cezası ve 31.5’ar yıl hapis cezası istedi.

SİLOPİ’DE İKİ POLİSİN ŞEHİT EDİLMESİ OLAYI DA AYDINLATILDI

Cudi Dağı’nda sağ olarak yakalanan ’Cilo’ kod adl Süleyman Tanrıverdi’nin itirafları sonucunda 11 Mayıs 2011 tarihinde Şırnak’ın Silopi İlçesi polisevi önünde polis memurları Gökmen Şimşek ve Muharrem Ünlü’nün şehit edilmesi olayı da aydınlatıldı. İddiamade bu eyleme katıldıkları tespit edilen ve firarda olan Haşim Derik ve Fahrettin Reva hakkında 3’er kez ağırlaştırılmış ömürboyu hapis cezası ve 19.5’ar yıl hapis cezası istendi. İki polisin şehit edildiği olayda yardım ve yataklık yaptıkları iddia edilen ve tutuklu bulunan Süleyman Alğan, Mehmet Halil Ermeğan ve Ahmet Gün hakkında da 3’er kez ağırlaştırılmış ömürboyu hapis cezası ve 19.5’ar yıl hapis cezası istendi.

Haberin Devamı

İDDİANAMEDEN...

Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Ali Okumuş’un hazırladığı iddianamede her iki olay ayrı ayrı yazıldı. İddianamede 21 Mart 2012 tarihinde 6 polisin şehit edildiği eylemden sonra çatışma bölgesinden kaçmaya çalışan Cilo kod adlı Süleyman Tanrıverdi’nin yakalandığı ve teröristlere ait 2 cesedin ele geçirildiği belirtildi. İddianamede Cilo kod adlı teröristin saklandıkları mağarayı gösterebileceğini söylemesi üzerine güvenlik güçlerinin bölgeye gittiği belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:

"Mağaranın ağzının dar olması nedeniyle içerideki teröristlerin Cilo kod adlı teröristi içeri çektikleri ve çatışmanın yeniden başladığı anlaşılmıştır. Bir sonraki gün güvenlik güçleri mağaraya girerek içeride bulunan 3 teröristi öldürmüşlerdir. Mağarada bulunan Süleyman Tanrıverdi ve Erdal kod adlı Mustafa Sidar sağ olarak yakalanmıştır.Olay yerinde 6 uzun namlulu silah, bir adet av tüfeği, 5 adet el bombası, mermiler ve 5 bin TL para ele geçirilmiştir."

Haberin Devamı

’AV İÇİN DAĞA GİTTİM’

Olay sırasında yakalanan Süleyman Tanrıverdi diğer şüpheli Mustafa Sidar ile birlikte örgütün kuryeliğini yaptığını ve çatışmaya katılmadığını söyledi. Şüpheli Mustafa Sidar ise tutuklanmak üzere sevk edildiği mahkemede verdiği ifadesinde, "Avcılık yapıyorum. Avlanmak için dağa gittiğimde teröristler tarafından yakalanıp mağaraya götürüldüm. Silahlı çatışmaya girmedim" dedi. Ancak her iki şüpheliden alınan el svaplarında ateşli silahlara ait barut artıkları bulunduğu da iddianamede belirtildi.

SİLOPİ’DE İKİ POLİSİN ŞEHİT EDİLMESİ

Çatışma sırasında yakalanan Süleyman Tanrıverdi’nin verdiği ifadeler sonucunda Şırnak’ın Silopi ilçesi polisevi önünde düzenlenen ve iki polisin şehit olduğu eylem de aydınlatıldı. Polis memurları Muharrem ünlü ve Gökmen Şimşek’in şehit edilmesi olayını duyduğunu ifadelerinde açıklayan Tanrıverdi, olayla ilgili ayrıntılı bilgiler verdi. Tanrıverdi’nin ifadeleri üzerine eyleme katıldıkları ve yardım ettikleri iddia edilen Haşim Derik, Fahrettin Reva, Süleyman Alğan, Mehmet Halil Ermeğan ve Ahmet Gün hakkında da soruşturma başlatıldı. Eyleme bizzat katılan Haşim Derik, Fahrettin Reva kayıplara karışırken, Süleyman Alğan, Mehmet Halil Ermeğan ve Ahmet Gün yakalanarak tutuklandı.

Haberin Devamı

YAKALANAN TERÖRİSTLER TEŞHİS ETTİ

Soruşturmanın devam ettiği sırada Cudi Dağı’nda düzenlenen bir operasyonda PKK’lı mensupları Abdülkerim Varışlı ve Mazlum Selçuk sağ olarak yakalandı. Güvenlik güçlerinin yaptırdığı teşhiste de Silopi’de iki polisin şehit edildiği eylemi Haşim Derik, Fahrettin Reva’nın yaptığı tespit edildi. Savcı Okumuş iddianamede şöyle dedi:

"Şüpheliler Fahrettin Reva ve Haşim Derik’in 2 polisin şehit edilmesi eylemini gerçekleştirdikleri, diğer şüpheliler mehmet Halil Ermeğan, Ahmet Gün, Mustafa Sidar ve Süleyman Alğan’ın önceden yapılan işbölümü ile eyleme katılan kişileri barındırma, silahları saklama, olayın olduğu bölgeye götürme şeklinde aktif olarak suça katıldıkları anlaşılmıştır."

İddianamede yer alan iki ayrı eylem ile ilgili 7 kişi hakkında toplam 47 kez ağırlaştırılmış ömürboyu hapis cezası ve 140.5 yıl hapis cezası istendi. 2’si firari 7 sanığın yargılanmasına önümüzdeki günlerde Diyarbakır 8’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.

DHA